ROZHOVOR: Príde ešte babie leto? Klimatológ vysvetlil, ako vzniká, a či sa v budúcnosti zmení

ta3/Soňa Búranová
24.9.2022 06:00

Počasie je v poslednom období nevyspytateľné. Vysoké letné horúčavy veľmi rýchlo vystriedali chladnejšie dni, ktoré Slovákom pripomenuli príchod jesene. No ani tým príjemne teplým ešte neodzvonilo, ako to každý rok býva zvykom. Príde ešte babie leto? Na túto otázku pre ta3 odpovedal klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

ROZHOVOR: Príde ešte babie leto? Klimatológ vysvetlil, ako vzniká, a či sa v budúcnosti zmení
TASR/Roman Hanc (ilu)

Ako dlho babie leto potrvá?

Babie leto sa u nás môže vyskytovať na konci septembra, v priebehu celého októbra a prípadne ešte aj na začiatku novembra. V najnovších klimatických podmienkach má niekedy dosť veľký problém prejaviť sa u nás vo svojej ideálnej podobe, častejšie sa teraz jeho výskyt zvykne prerušovať alebo sa ani neprejaví. 

V tohtoročnej jeseni, na jej začiatku, veľmi pravdepodobne, alebo, aspoň čiastočne, tieto podmienky môžu byť dosiahnuté. Problémom je predbežne, na konci tohtoročného septembra, kratšie trvanie ustáleného charakteru počasia, napríklad takéto počasie trvá iba tri alebo štyri dni a potom sa zhorší, aby sa potom zase, po určitom čase, vrátilo. 

Čaká nás však ešte celý október a október je v súvislosti s babím letom u nás tým najvhodnejším obdobím. Práve v tomto centrálnom jesennom mesiaci boli na Slovensku v histórii meteorologických meraní zaznamenané najvýraznejšie babie letá, napríklad v októbri v roku 1959 alebo v októbri v roku 1995. Napríklad 3. októbra 1959 na Štrbskom Plese dosiahla minimálna denná teplota vzduchu mínus 3,1 °C a maximálna denná teplota vzduchu vtedy tam dosiahla 17,7 °C.  V roku 1995, období od 3. do 27. októbra, zaznamenali na Kolibe v Bratislave iba 0,3 mm zrážok a v rovnakom období to bolo na Štrbskom Plese 0,5 mm zrážok.

V posledných rokoch evidujeme extrémne výkyvy počasia. Môže sa stať, že sa babie leto v najbližších období zmení a bude iné, ako ho poznáme doteraz? 

Zatiaľ je veľmi otvorené, či možno uvažovať o tom, či stabilnejšie počasie s charakterom babieho leta môže u nás tento rok v októbri trvať dlhšie. Skúsenosti z posledných desaťročí však naznačujú, že pri vyššej dynamike prejavov počasia je teraz pravdepodobnejšie tzv. prerušované babie leto.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok