Britskí poslanci navrhli postaviť sochu Alžbete II. Dominanta by mohla spestriť Trafalgarské námestie

TA3 ČTK
22.9.2022 17:46

V britskom parlamente silnejú hlasy, ktoré volajú po tom, aby sa zosnulej kráľovnej Alžbete II. postavila socha. Konzervatívny poslanec John Hayes navrhol umiestniť ju na doteraz prázdny podstavec na Trafalgarskom námestí v centre Londýna, informovala agentúra DPA.

Kráľovná Alžbeta II. 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Poslanec poukázal na "mimoriadnu reakciu" ľudí v Spojenom kráľovstve na úmrtie panovníčky. Išlo podľa neho o zmes zármutku a rešpektu voči životu v službe krajine. "Aby táto nálada bola zvečnená a spomienka mohla pretrvať po generácie, musí byť vystavaný vhodný národný pamätník," povedal Hayes. Ďalší poslanci návrh hlasno podporili.

Členka kabinetu zodpovedná za koordináciu vládnej agendy v Dolnej snemovni, takzvaná líderka Dolnej snemovne, Penny Mordauntová v mene vlády oznámila, že bude o otázke rokovať s ministerkou kultúry Michelle Donelanovou.

Kráľovná Alžbeta II. zomrela 8. septembra po 70 rokoch panovania. Prvýkrát od pondelkového pohrebu sa vo štvrtok členovia kráľovskej rodiny opäť zúčastnili oficiálnych akcií. Pinc William a jeho žena princezná Kate na hrade Windsor poďakovali dobrovoľníkom a miestnym zamestnancom za nasadenie pri smútočných obradoch. Kráľovná bola pochovaná práve vo Windsore.

Jediná Alžbetina dcéra princezná Anne sa vo štvrtok v juhoanglickom prístavnom meste Portsmouth stretla s príslušníkmi námorníctva, ktorí sa počas pohrebu zúčastnili na smútočnom sprievode. Najmladší kráľovnin syn princ Edward zase odcestoval do Estónska, aby tam poďakoval britským vojakom za službu kráľovnej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok