Zatiaľ čo Rusko uviazlo pri zúrivej propagande, Ukrajina má na starosti internetový trolling

ta3/dp The Washington Post
23.9.2022 06:00

V posledných mesiacoch sa používatelia internetu sympatizujúci s Ukrajinou spojili, aby podporili vojnové úsilie Kyjeva. Shiba Inu je charakteristické plemeno psov z Japonska, ktoré je už viac ako desať rokov opakovaným motívom internetovej kultúry. Možno ho poznáte pod menom "doge". Tento mém sa stal symbolom internetového hnutia North Atlantic Fellas Organization (NAFO).

Zatiaľ čo Rusko uviazlo pri zúrivej propagande, Ukrajina má na starosti internetový trolling
Twitter/Defense of Ukraine

Za viac ako šesť mesiacov sa vojna na Ukrajine stala trochu surrealistickou. Upozornil na to denník The Washington Post. Ukrajinské ministerstvo obrany nedávno zdieľalo upravenú fotografiu psa Shiba Inu oblečeného vo vojenskej uniforme. "Dnes chceme dať do pozornosti jedinečnú entitu," napísal ukrajinský rezort obrany v tweete predtým, ako poukázal na nezvyčajne pomenovanú skupinu – North Atlantic Fellas Organization (NAFO).

Ak patríte k tým typom ľudí, ktorí získavajú správy napríklad z webovej stránky novín, možno nemáte ani poňatia, čo je NAFO. Ak však patríte k tým typom ľudí, ktorí strávili posledných šesť mesiacov hľadaním správ na Twitteri o vojne na Ukrajine, prihlasovaním sa do účtov Telegramu a čítaním správ o najnovších ukrajinských útokoch na Rusko na blogoch venovaných spravodajstvu z otvorených zdrojov (OSINT), tak možno tušíte, o čom je reč. 

Portál Vice's Motherboard datuje používanie mému odvtedy, ako umelec menom Kama začal vytvárať vlastné obrázky pre tých, ktorí darovali peniaze Gruzínskej légii – dobrovoľnej vojenskej jednotke na Ukrajine, ktorá prijala do svojich radov veľa cudzincov. "Z nudy som začal robiť ďalšie obrázky a tlačiť ich na náhodné fotky z Ukrajiny," povedal Kama začiatkom leta pre Motherboard.

Ruský veľvyslanec spopularizoval hnutie

Prelomovým momentom hnutia NAFO bol jún, keď sa ruský diplomat Michail Uljanov pohádal s jedným z jeho členom. Uljanov, ruský veľvyslanec pri medzinárodných organizáciách vo Viedni a hlasný obhajca postavenia Ruska na sociálnych sieťach, urobil chybu, keď odpovedal členovi NAFO, ktorý mu vložil do úst nasledujúci výrok: "Musíme ostreľovať všetkých ukrajinských civilistov, pretože Ukrajina viedla vnútornú vojnu a niektorí civilisti boli ostreľovaní"

"Ty si vyslovil tento nezmysel. Nie ja," odpovedal trollovi ruský veľvyslanec, a tým spopularizoval internetové hnutie. 

Hnutie NAFO čoskoro zistilo, že má na Západe stále viac priaznivcov – len nedávno sa k armáde trollov pridal republikánsky poslanec Adam Kinzinger, člen Snemovne reprezentantov USA.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov si nedávno zmenil svoju profilovú fotku na Twitteri a označil to za osobný pozdrav pre #NAFOfellas.

Vojny trollov

Toto bola vojna trollov. Samo o sebe to nie je prekvapením. Rusko už roky používa online taktiky na šírenie dezinformácii a vytvára rozdelenie spoločnosti. Asi najznámejším príkladom boli petrohradské "trollie farmy", ktoré sa používali pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2016.

Nebolo to vždy skryté. Účet ruského veľvyslanectva v Londýne sa stal na Twitteri notoricky známym svojimi správami, ktoré sú plné mémov, často prerobenými z Redditu, 4chanu a iných temných kútov internetu, ktoré sú navrhnuté tak, aby podnietili pobúrenie. 

Nie vždy to boli tie najpremyslenejšie veci:

Zdá sa však, že ide o oficiálne schválenú politiku. Po tom, čo Guardian v roku 2017 informoval, že tweety mohli byť dielom zástupcu veľvyslanca Alexandra Kramarenka, ruské veľvyslanectvo uviedlo, že išlo skôr o "spoluprácu".

Ukrajina preberá štafetu

Čo je v súčasnosti iné, je to, že Rusko nie je tým, kto má na starosti trolling. Rusko do značnej miery uviazlo pri zúrivej ideologickej propagande o Ukrajine (slovná esej, ktorá obsahovala sedemtisíc slov, napísaná ruským prezidentom Vladimirom Putinom minulé leto bola prvou ochutnávkou toho, aký desivo úprimný by bol pohľad Moskvy na konflikt). 

Medzitým sa priaznivci Ukrajiny zhromaždili okolo skupín ako NAFO, zatiaľ čo proukrajinské mémy zaplavili internet. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stal rýchlo ich obsahom. Online jazyk sa vyvinul. Vznikli pomenovania ako "Rašizmus" (hanlivé slovo, ktoré kombinuje ruštinu, rasizmus a fašizmus) a "Traktorové jednotky" (ukrajinskí farmári, ktorí v prvých dňoch vojny ťahali opustené ruské ťažké stroje).

A ukrajinská vláda to prijala, využívala oficiálne webové stránky na zviditeľnenie mémov a osobne poďakovala tým, ktorí ich šíria online. Oficiálne účty zosmiešňujú nielen ruských vodcov a vojakov, ale aj ich občanov. Zábery turistov utekajúcich z Krymu po výbuchoch boli prepojené s piesňou popovej skupiny Bananarama z 80. rokov a odkazom: „Čas ísť domov“.  

Nejde len o humor, je to taktika

Charles Shaw, odborný asistent sovietskej histórie na Stredoeurópskej univerzite vo Viedni, v online magazíne Slate tvrdil, že Ukrajina využíva starú sovietsku taktiku proti Rusku. Kyjev „vedome využíval smiech, aby definoval svoju pozíciu na správnej strane spravodlivej vojny, čo je taktika, ktorú Sovieti použili s veľkým úspechom proti nacistickému Nemecku,“ napísal Shaw.

Napríklad NAFO slúžilo ako fundraiser pre ukrajinskú armádu, dokonca zbieralo peniaze, aby Ukrajina namaľovala svoje mémy na tank, rafinovane nazvaný "Super Bonker 9000". Mémy v prevažnej miere v anglickom jazyku nepriamo upriamili pozornosť Západu na ukrajinskú vojnu – pozornosť, ktorá je životne dôležitá vzhľadom na dôležitosť západných zbraní pre ukrajinské sily.

Skupina tiež podkopala zdôvodnenia vojny Ruskom, ako aj účty ruských štátnych spojencov, ktorí sa pokúsili prekrútiť realitu a ukázať konflikt v lepšom svetle. Je pozoruhodné, že mnohí priaznivci NAFO pochádzajú z komunity OSINT.

Eliot Higgins, zakladateľ najznámejšej OSINT webovej stránky BellingCat, tweetoval, že bude hovoriť o NAFO na konferencii "ako o príklade online komunít organicky reagujúcich na dezinformácie od vlád a kontrafaktuálnych komunít", pričom dodal, že to bolo "dobré pre morálku".

Má to aj riziká

Táto taktika má však aj riziká. Podľa Shawa by surrealistická povaha mémov nemala maskovať krvavú realitu a nemala by sa stať ani dehumanizujúcou.

Pozrite si aj ďalšie príspevky prívržencov hnutia NAFO na Twitteri:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok