Ja som Peskov. Blízki ľudia Navaľného nachytali syna hovorcu Kremľa, vyhýbal sa mobilizácii

TA3 ČTK
22.9.2022 16:25

Spolupracovníci väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo fingovanom telefonáte, v ktorom sa vydávali za zástupcu vojenského komisariátu, pristihli syna hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ako sa snaží využiť svoje postavenie a vyhnúť sa mobilizácii. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu v stredu.

Ja som Peskov. Blízki ľudia Navaľného nachytali syna hovorcu Kremľa, vyhýbal sa mobilizácii
Twitter/NEXTA

Spolupracovník Navaľného Nikolajovi Peskovovi hovorí, že na povolávacom rozkaze mal telefónne číslo, na ktoré sa má ozvať, a oznamuje mu, že naňho "čakajú zajtra o desiatej hodine na vojenskom komisariáte". Tridsaťdvaročný Peskov sa najskôr čuduje, že mu od odvodov volajú a pýta sa, ako to s ním hovorí. "Pán Nikolaj Peskov, ja s vami takto môžem hovoriť," hovorí mu spolupracovník Navaľného. 

Syn Putinovho hovorcu údajnému členovi odvodového úradu hovorí, že "keď viete, že som pán Peskov, potom by ste mali chápať, že by nebolo úplne správne, aby som tam (na vojenskom komisariáte) bol". "Proste to budem riešiť na inej úrovni," povedal mladý Peskov. Keď sa ho údajný zástupca vojenského komisariátu znovu spýta, či sa zajtra o desiatej hodine dostaví k odvodovej komisii, odpovie mu: "Verte mi, to nepotrebujete ani vy, ani ja".

Keď Putin povie, pôjdem

Tím Navaľného odmietol tvrdenie Dmitriho Peskova, že telefonát bol zostrihaný. Peskov podľa ruských médií uistil, že jeho syn by sa v žiadnom prípade nesnažil uniknúť službe v armáde. V telefonáte Peskov junior síce povedal, že je pripravený ísť brániť vlasť, podľa všetkého to ale nie je v súčasnej situácii, keď Rusko vedie vojnu proti Ukrajine. Volajúci mu pripomína, že čiastočnú mobilizáciu nariadil samotný Putin. 

"Keď mi Vladimir Vladimirovič povie, že tam mám ísť, pôjdem," uisťuje Peskov. Údajný zástupca vojenského komisariátu mu na to hovorí, že prezident nemôže volať každému záložníkovi. Peskov mu odpovie, že on nie je každý.

Agentúra DPA napísala, že Navaľnyj, hlavný oponent Kremľa, už skôr povedal, že Putin do vojny posiela obyčajných občanov a elita zostáva ušetrená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok