Vlašské orechy áno, ale len sedem denne. Pražených a solených môžete zjesť ešte menej

TA3/zm
30.9.2022 16:00

Vlašské orechy sú možno superpotravina, ktorá posilní srdce aj mozog, ale ani s nimi sa to nemá preháňať.

Vlašské orechy áno, ale len sedem denne. Pražených a solených môžete zjesť ešte menej
Pexels

Orechy obsahujú zdravé tuky a omega 3 mastné kyseliny, preto by nemali vo vašom jedálnom lístku chýbať. No nemali by ste ich zjesť pol kila na posedenie. Primeraná denná dávka je oveľa nižšia.

Orechy pre zdravie

Jesenná depresia a melanchólia razom zmizne, ak si nasadíte do jedálneho lístka orechy. Ich zloženie je priam zázračné a dokážu byť pre ľuďské telo mimoriadnym benefitom. Okrem nálady prospievajú aj mozgu, srdcu a zlepšujú stav pokožky. Dlhodobá a pravidelná konzumácia orechov zaručuje dokonca nižšie riziko cukrovky.

Orechové menu

Spôsobov, ako ich zaradiť do stravy, je mnoho. Nie, koláče nie sú najlepší nápad. Ale ovsené raňajkové kaše alebo granola áno. Podávajte ich aj k syrom alebo chlebíčkom, tvoria výbornú kombináciu chutí s mnohými nátierkami. Zaujímavo ochutia dokonca omáčky na cestoviny alebo pečené mäso.

Zdravé tuky

Vlašské orechy sú bohaté na tuky, tvoria až 80 % jadra, ale doplnia aj vlákninu, sacharidy a bielkoviny. Sú však pomerne veľká kalorická bomba, preto by ste si ich denný príjem mali strážiť. Podľa odborníkov na výživu je zdravé množstvo, kedy nám ešte z orechov plynú benefity, sedem kúskov denne. Čím viac ich zjete, tým menej prestávajú byť pre telo prospešné. A ak si vyberiete praženú či solenú verziu, počet orieškov za deň ešte viac klesá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok