Indiánsky beh zvládnete aj bez kondičky: Takto jednoducho sa vám podarí schudnúť

TA3/zm
28.9.2022 08:00

Možno si hovoríte, že beh je najjednoduchšia cesta za zdravým životným štýlom a schudnutím. Môžete ho praktizovať kedykoľvek, kdekoľvek, za každého počasia, nemusíte mať k tomu parťáka a v podstate vám stačia tenisky. Je tu len jeden háčik, nemáte kondičku. V tom prípade to vyrieši indiánsky beh.

Indiánsky beh zvládnete aj bez kondičky: Takto jednoducho sa vám podarí schudnúť
Pexels

Indiánsky beh je kombináciou behu a chôdze, vďaka čomu je vhodný ako pohybová aktivita aj pre úplných začiatočníkov. Vyskúšajte ho a okrem kondície sa budete tešiť aj štíhlejšej postave.

Inšpirácia od Indiánov

Nie je náhoda, že táto športová aktivita dostala názov práve indiánsky beh. Inšpirovala sa práve Indiánmi, ktorí kombináciou behu a chôdze prekonávali aj tie najväčšie vzdialenosti a zvládli to. Práve preto je táto dvojica pohybových aktivít skvelá aj pre ľudí, ktorí sa dlhšie nehýbali a potrebujú si v prvom rade vybudovať kondíciu.

Pokojné tempo

Jedna z prvých zásad, ak sa rozhodnete pre indiánsky beh, je zachovať pokojné tempo, pri ktorom sa nezadýchate. Práve v takejto banalite tkvie úspech, či sa vydržíte hýbať dostatočne dlho. Bežeckí začiatočníci totiž pri prvých tréningoch nahodia tempo, na ktoré nie je ich telo pripravené, čo okrem svalovice vedie akurát tak k znechuteniu zo športu.

Striedanie pohybu

Je jasné, že sa strieda beh a chôdza, ale možno si lámete hlavu, ako dlho máte vykonávať jeden a ako dlho druhý pohyb. Na indiánskom behu je skvelé to, že je to len a len na vás. Ak vydržíte bežať desať minút, ale potom sa potrebujete z toho spamätávať až pätnásť minút, je to v poriadku.

Minútové intervaly

O úplní začiatočníci by mohli skúsiť odporúčané minútové intervaly. Najskôr minúta behu, potom minúta chôdze. A takto to opakujte aspoň polhodinku. Postupne môžete pridávať na čase jednotlivých etáp, ale bolo by fajn ustriehnuť si ich vyváženie. Aby sa nestalo, že ste v podstate viac odkráčali ako odbehali. V takom prípade sa oplatí naozaj znížiť čas a tempo behu, potom sa nebudete potrebovať spamätávať tak dlho pri chôdzi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok