Konanie Putina len umocňuje potrebu pomoci Ukrajine, zhodli sa Biden a Trussová

TA3 TASR
22.9.2022 07:59

Americký prezident Joe Biden a britská premiérka Liz Trussová sa zhodli v stredu na ich vôbec prvom spoločnom stretnutí, že konanie ruského prezidenta Vladimira Putina len umocňuje potrebu, aby spojenci pokračovali v poskytovaní ekonomickej a vojenskej pomoci Ukrajine. Vo vyhlásení to uviedla kancelária britskej premiérky. Informovala agentúra Reuters.

Konanie Putina len umocňuje potrebu pomoci Ukrajine, zhodli sa Biden a Trussová
TASR/AP

"Lídri odsúdili Putinove posledné útočné vyhlásenia týkajúce sa Ukrajiny," uviedol hovorca Trussovej, ktorá sa premiérkou stala len pred dvomi týždňami. Kancelária britskej premiérky ďalej uviedla, že šéf Bieleho domu a Trussová počas stretnutia, ktoré sa konalo na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, zdôraznili, že je potrebné "ukončiť prílišné spoliehanie sa na autoritárske štáty v súvislosti s energiami a technológiami".

"Dohodli sa, že zdvojnásobia bilaterálne úsilie zamerané na zníženie závislosti na energiách z Ruska a zvýšenie objemu obnoviteľnej energie a iných foriem energií prúdiacich z demokratických štátov," uvádza sa vo vyhlásení. Americký prezident a britská premiérka sa okrem toho zhodli, že chcú zaistiť, aby bola chránená Veľkopiatková dohoda z roku 1998, ktorá priniesla mier v Severnom Írsku. "Obaja sme zaviazaní brániť jej výhody", uviedol Biden.

Trussová vyjadrila nádej, že sa jej podarí vyjednať riešenie v spore Británie a Európskej únie týkajúcom sa pobrexitového obchodu v Severném Írsku. Spor sa týka toho, kde stanoviť colné hranice, keďže Británia už nie je súčasťou EÚ - či medzi pevninskou Britániou a Severným Írskom alebo medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá je členom EÚ.

Unionisti nesúhlasia s tým, aby bolo Severné Írsko izolované od britskej pevniny. Umiestnenie hraníc medzi britskou časťou Írska a nezávislou Írskou republikou je zase v rozpore s Veľkopiatkovou dohodu, vysvetľuje AFP. Biden pritom trvá na tom, aby Británia nespravila nič, čo by mohlo ohroziť štvrť storočia trvajúci mier v Severnom Írsku, uvádza Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok