Lekári chcú prvého októbra hromadne podať výpovede. Lengvarský tvrdí, že zdravotníctvo je v kríze, ale nie pred kolapsom

TA3
21.9.2022 20:45

Vláda v stredu schválila zvýšenie platov v zdravotníctve. Lekári napriek tomu zbierajú podpisy pod výpovede. Tie chcú podať hromadne prvého októbra. Dokáže ministerstvo zabezpečiť riadnu zdravotnú starostlivosť aj po tomto dátume? Ako zareagoval v Téme dňa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský?

tema_dna_70.jpg
TA3

“Verím, že zvýšenie platov môže byť jeden z momentov, ktoré ich môžu presvedčiť, aby výpovede nepodali,“ zareagoval na snahy lekárov minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Požiadavky, ktoré ministerstvo dostalo od Lekárskeho odborového združenia považuje za legitímne. “Na všetkých požiadavkách pracujeme, často so spoluprácou združenia,“ pokračoval. “Ministerstvo je pripravené rokovať o všetkých požiadavkách,“ dodal Lengvarský.

Avizovaných 232 miliónov je podľa Lengvarského určených pre všetkých zdravotníckych pracovníkov. “V tejto cene nie je zarátaný mzdový automat,“ povedal. Ten má naďalej fungovať ako bol predstavený. Pripomenul však, že zavádzajú aj prídavky založené na dĺžke praxe.

“Zdravotníctvo potrebuje masívne investície,“ povedal Lengvarský o nadchádzajúcom pláne obnovy. Verí, že systém nastavia tak, aby bol dlhodobo udržateľný. “Zdravotníctvo je drahé, ale naši občania si to zaslúžia,“ dodal. Minister si myslí, že zákon 581, ktorý rieši regulovanie zisku zdravotných poisťovní, prispeje k stabilite systému. “So zdravotnými poisťovňami sme zhodu našli,“ vyhlásil.

Lengvarský verí, že na výpovede lekárov dokážu nájsť riešenie. “Občania sa od prvého októbra nemusia báť situácie, ktorá by obmedzila prístup k zdravotnej starostlivosti,“ povedal. “Zdravotníctvo je v kríze, ale určite nie je pred kolapsom,“ dodal Lengvarský.

“Riešenie výpovedí lekárov záleží od toho, koľko ich bude,“ povedal Lengvarský. Momentálne sa snažia tento počet zistiť, ale je to zložité, keďže presný počet nevedia ani len riaditelia nemocníc. “Budeme sa snažiť, aby k tejto situácii nedošlo,“ uviedol minister ako prvý plán. Ďalšie plány podľa neho závisia od počtu nemocníc a regiónov, v ktorých lekári podajú výpovede. “Priorita je neprerušiť poskytovanie štandardnej zdravotnej starostlivosti,“ dodal.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok