NATO povolalo v Kosove zálohy, chce predísť nepokojom

TA3 ČTK
21.9.2022 19:19

Severoatlantická aliancia posilnila mierovú misiu KFOR v Kosove o vojakov zo svojich záloh. Majú pomôcť predísť možným nepokojom súvisiacim so sporom Prištiny a Belehradu ohľadom registračných značiek. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného z veliteľov misie.

Švédsko a Fínsko predložia žiadosť o vstup do NATO súčasne. Už stanovali aj dátum
Twitter/Benjamin Tallis

Napätie medzi Kosovom a Srbskom vyvolala na prelome júla a augusta snaha Prištiny zaviesť nové pravidlá pre srbské automobilové registračné značky a doklady totožnosti potrebné na prekročenie hraníc krajiny. Úmysel kosovskej vlády vtedy zhatila blokáda ciest a masové demonštrácie, ktoré v severnom Kosove zorganizovali tamojší Srbi.

Zatiaľ čo spor ohľadom pohybu srbských občanov cez srbsko-kosovskú hranicu sa koncom augusta podarilo urovnať, otázka registračných značiek naďalej hrozí vyústiť do novej strety. Vláda v Prištine dala Srbom na severe krajiny čas do 31. októbra, aby začali používať výhradne registračné značky, ktoré vydávajú kosovské úrady a ktoré majú na sebe znaky odkazujúce na nezávislosť Kosova.

"V rámci obvyklých príprav na nepredvídateľné udalosti sú tu zálohy, ktoré sú vycvičené, aby sem prišli," povedal novinárom na základni Camp Bondsteel v Kosove jeden z veliteľov misie KFOR, plukovník Christopher Samulski. Uviedol, že posily sú "o veľkosti práporu", čo obvykle predstavuje 500 až 1000 vojakov. NATO doteraz malo v Kosove na 3700 členov mierových síl.

Kosovo v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Stalo sa tak necelých desať rokov po tom, čo Belehrad stratil nad touto autonómnou oblasťou kontrolu v dôsledku náletov NATO. Srbsko nezávislosť Kosova neuznáva a stále ho považuje za neoddeliteľnú súčasť svojho územia. 

Vojna medzi jednotkami srbskej armády a kosovskoalbánskymi povstalcami si vyžiadala približne 10 000 obetí. Misia KFOR pôsobí v Kosove od roku 1999 na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, jej úlohou je zabezpečiť v krajine mier a stabilitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok