V Paríži zabili tri kurdské aktivistky

SITA, TA3
10.1.2013 13:59

V Kurdskom inštitúte v Paríži našli vo štvrtok ráno so strelnými ranami na hlave tri mŕtve kurdské aktivistky. Jedna zo žien, Sakine Cansizová, je údajne spoluzakladateľka militantnej separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Ďalšia pracovala v informačnom centre inštitútu a tretia obeť mala byť predstaviteľkou Národného kongresu Kurdistanu so sídlom v Bruseli. Motív činu zatiaľ nie je známy, Zväz kurdských združení vo Francúzsku (Feyka) však už vyzval v Paríži na protest.Francúzsky minister vnútra Manuel Valls pravdepodobné popravy odsúdil ako „netolerovateľné“, informuje spravodajská stanica BBC.

Turecká vláda a uväznený kurdský líder Abdullah Öcalan sa tento týždeň dohodli na rámcovom pláne ukončenia dlhoročného ozbrojeného konfliktu. Öcalan je zakladajúcim členom PKK a hlásil sa k násilnému boju za dosiahnutie nezávislosti Kurdov. PKK považuje Ankara ako aj väčšina medzinárodného spoločenstva za teroristickú skupinu. Boje sa v poslednom čase zintenzívnili, čo turecká vláda dáva do súvislosti s konfliktom v susednej Sýrii. Konflikt medzi Tureckom a kurdskými separatistami si od roku 1984 vyžiadal vyše už najmenej 40 000 životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok