Hrozí zatváranie pekárni? Slovenskí výrobcovia produkujú pečivo so stratami

TA3
21.9.2022 15:41

Zdraženie chleba v období vojny a energetickej krízy v EÚ bolo na Slovensku podľa Eurostatu tretie najvyššie v Európskej únii a dosiahlo 32 percent. Slovenskí pekári napriek tomu každý mesiac produkujú pečivo, chlieb i koláče so stratou a voči kolegom zo všetkých okolitých krajín strácajú konkurencieschopnosť.

Ceny energií majú extrémny dopad na odbytové ceny pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov. Situácia je neudržateľná a s vysokou pravdepodobnosťou čoskoro spôsobí obmedzenie výroby najmä menších pekární v regiónoch, ba dokonca zastavenie výrob. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov preto vyzýva vládu, aby schválila systém kompenzácií extrémnych cien energií pre potravinársky sektor.

Nerovné a stále sa zhoršujúce postavenie slovenských výrobcov potravín dokazuje príklad porovnania s ich poľskými kolegami. Múka zo Slovenska je oproti poľskej drahšia o neuveriteľných 100 eur na tonu. Tam totiž vláda dotuje nielen poľnohospodárov a spracovateľov, ale pomáha aj spotrebiteľom napríklad zníženými sadzbami daní. V Maďarsku či Českej republike sú jej ceny oproti Slovenskej o 50 € nižšie.

Extrémne ceny plynu a  elektrickej energie zásadným spôsobom ovplyvňujú ceny základných potravín. Dlhoročné kalkulácie pekárov, cukrárov a cestovinárov prešli v posledných mesiacoch zásadnou, historickou revíziou. 

Po desiatkach rokov, kedy bola najvýznamnejšou zložkou ich nákladovej štruktúry cena práce, ju na prvej pozícii vystriedali ceny energií. Plné premietnutie burzových, spotových cien, do odbytových cien výrobkov by spôsobilo, že pre časť obyvateľstva by boli základné potraviny ako chlieb, rožky či ďalšie nedostupnými.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok