Ruská vojna proti Ukrajine je návrat do čias imperializmu a kolonializmu, povedal Macron v OSN

TA3 ČTK
20.9.2022 21:52

Ruská vojna proti Ukrajine je návratom do "čias imperializmu a kolonializmu". V prejave na Valnom zhromaždení OSN to povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Len dohoda, ktorá bude rešpektovať medzinárodné právo, umožní podľa neho obnovu mieru na Ukrajine. V plamennom prejave Macron kritizoval Moskvu, ktorá je rovnako ako Francúzsko stálym členom Bezpečnostnej rady, za porušenie univerzálnych hodnôt a zásad OSN.

Macron: Rusko nemôže a nesmie vyhrať vojnu na Ukrajine
AP Photo/Markus Schreiber

"Musíme urobiť vlastne jednoduchú voľbu medzi mierom a vojnou," uviedol Macron a vyzval k rozhodnému postoju proti ruskej invázii aj krajiny mimo Európy. "Rusko sa rozhodlo svojím správaním otvoriť cestu k ďalším dobyvateľským vojnám," dodal Macron s tým, že vojna na Ukrajine znamená pošliapanie univerzálnych hodnôt, na ktorých je založená OSN, a návrat do "čias imperializmu a kolonializmu".

Podľa francúzskeho prezidenta imperializmus "dnes neprichádza zo západu". Hrozí, že v medzinárodných vzťahoch preváži právo silnejšieho a rozdelenie sveta do blokov, uviedol Macron, ktorý to odmieta v mene univerzálnych hodnôt OSN.

"Všetci vieme, že len dohoda rešpektujúca medzinárodné právo dovolí obnovu mieru," povedal Macron. Západné krajiny sa podľa neho snažili zachovať mier diplomatickým konaním pred začiatkom vojny a po jej vypuknutí potom podporou obrany ukrajinskej zvrchovanosti. Vo svojom prejave Macron znovu odmietol "pseudoreferendá" o pripojení k Rusku, ktoré plánujú Moskvou kontrolované a okupované územia na juhovýchode Ukrajiny.

"Je nutné vytvoriť novú dohodu medzi Severom a Juhom (zemegule)," povedal tiež na Valnom zhromaždení Macron. Vyzval ku konkrétnym akciám v prospech ekológie, potravinovej bezpečnosti či zníženia nerovností. Poukázal na to, že pandémia covidu-19 a zmeny klímy zvýšili potrebu solidarity medzi rôznymi časťami sveta. "Nedovoľme, aby sa množili konflikty bez riešenia, a šírenie zbraní hromadného ničenia," povedal Macron.

V New Yorku v utorok začala všeobecná rozprava 77. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Na zozname hovorcov je 150 šéfov štátov a vlád i ministrov zahraničia. Prejav amerického prezidenta Joea Bidena je na programe v stredu dopoludnia miestneho času, popoludní má hovoriť britská premiérka Liz Trussová či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Členské štáty OSN minulý týždeň povolili Zelenskému, ktorého krajina čelí ruskej agresii, aby na Valnom zhromaždení OSN výnimočne vystúpil na diaľku prostredníctvom videozáznamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok