SaS chce, aby Hegerova vláda dovládla, bráni tomu len Matovič, hovorí Zemanová. Šušká sa aj o samorozpustení parlamentu

TA3/Samuel Drozda
20.9.2022 21:05

Väčšina poslancov v NR SR už zrejme považuje predčasné voľby za nevyhnutnosť. Rozpor je však v spôsobe, ako ústavu zmeniť. Kolíková z SaS navrhuje samorozpustenie, zvyšok opozície chce referendum. OĽANO je stále zásadne proti, čo svojsky komunikoval jeho predseda Matovič. Opýtali sme sa hostí relácie Téma dňa Juraja Blanára, Anny Zemanovej a Michala Šipoša.

tema_dna_49.jpg
TA3

Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽANO, si nemyslí, že návrh zákona o zmene ústavy, ktorý sa v utorok dostal do druhého čítania, bude viesť k vyhláseniu predčasných volieb. “Dnes poslanci SaS, Smeru, Hlasu a extrémisti schválili tento zákon, otvárajú tak cestu k predčasným voľbám,“ povedal Šipoš. Podľa neho nie je vhodné, aby sa v ťažkých časoch organizovali predčasné voľby. “Pre mňa je podstatné pomôcť ľuďom,“ dodal.

“Matovič povedal, že takmer milión ľudí, ktorí podpísali petíciu o skrátení volebného obdobia, sú hlupáci,“ vyhlásil Juraj Blanár (Smer-SD), podpredseda NR SR. Toto je podľa neho vizitka vlády. “Chcú pomôcť ľuďom, a napriek tomu dva mesiace cez prázdniny nepracovali,“ pokračoval. Zdôraznil, že namiesto naozajstnej pomoci ľuďom vláda ďalej vyčkáva, lebo nemá nič pripravené.

Boris Kollár podľa Anny Zemanovej, predsedníčky poslaneckého klubu SaS, nedodržal svoje slovo z piatkového rokovania. “Predsunul bod na požiadavku pána Fica bez toho, aby to s nami predebatoval,“ povedala Zemanová. Predčasné voľby podľa nej vôbec nie sú v hre, novela ústavy sa má zaoberať iba patovými situáciami. “Zmena ústavy je vážna vec,“ dodala.

“Aj vo volebnom programe sme jasne definovali, že referendum je správne vo veciach, ktoré Slovensko potrebuje, ale určite nie v skracovaní volebného obdobia,“ vyhlásil Šipoš. Vysvetlil, že vo vážnych krízach, ako je napríklad pandémia, by žiadna vláda neprijímala nepopulárne opatrenia. Vraj by to viedlo iba ku každoročným predčasným voľbám a nestabilite. “V ťažkých časoch krajina potrebuje, aby vládla vláda, ktorá občas prijme aj nepopulárne ale potrebné opatrenia pre štát,“ dodal.

“Predseda SaS Richard Sulík povedal, že ak niekto oklame voličov pred voľbami, tak má právo skrátiť volebné obdobie, keď sa ukáže, že ich oklamal,“ vyhlásil Blanár. Pokračoval, že “je evidentné, že OĽANO oklamalo voličov.“ Podľa neho strana SaS priamo upiera demokraciu vo veci predčasných volieb. “Samorozpustenie nerieši súčasnú situáciu, lebo OĽANO na to nikdy nepristúpi,“ dodal.

Zemanová uviedla, že samorozpustenie je jeden z návrhov. “Aj v iných demokratických krajinách takýto mechanizmus majú,“ povedala o pozmeňovacom návrhu. Zemanová považuje rokovania, ktoré sa doteraz udiali, za hodnotné, privítala aj diskusiu okolo tohto návrhu. “Naša strana chce, aby vláda Eduarda Hegera dovládla, bráni tomu iba Igor Matovič,“ dodala.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok