Na sušenie ovocia nemusíte kupovať sušičku: Takto to zvládnete v rúre alebo na vzduchu

TA3/zm
27.9.2022 16:00

Najstarší a najjednoduchší spôsob uchovávania ovocia je sušenie. Aby ste si úrodu užili čo najdlhšie, nemusíte hneď kupovať sušičku. Zvládnete to aj s tým, čo už doma máte.

Na sušenie ovocia nemusíte kupovať sušičku: Takto to zvládnete v rúre alebo na vzduchu
Pexels

Domáce sušené ovocie je jednoznačne zdravšie ako kupované. Nemá pridané konzervanty a cukru je tam tak akurát dosť, keďže sušením sa každé ovocie dehydruje a do popredia tak vystupuje ešte viac jeho prirodzená fruktóza.

Preberte ovocie

Predtým ako sa pustíte do sušenia, mali by ste úrodu najskôr poriadne prebrať a pretriediť obité či nahnité kúsky od tých, ktoré sú v poriadku. Aj pri sušení platí, rovnako ako pri zaváraní, že jeden pokazený kúsok ovocia môže zničiť celú várku.

Plody, ktoré sú v poriadku, dobre umyte a osušte. Potom sa môžete pustiť do krájania. Zvyčajne sa ovocie pred sušením porciuje na plátky, aby dobre vyschlo.

Aby nezhnedlo

Jeden z najobľúbenejších druhov ovocia, ktoré sa zvyknú sušiť, sú jablká. Práve nastala ich sezóna, takže o úrodu nebude núdza. Ak nemáte vlastnú záhradu, vyberte sa na samozber.

S jablkami však treba pracovať rýchlo, pretože po očistení a rozrezaní hnednú. Oxidácii zabránite, ak jablká ponoríte na päť minút do vody s citrónovou šťavou alebo octom. Potom ich dôkladne osušte a rozmiestnite na sitá alebo plechy. Prichádza najdôležitejšia časť, a to je forma sušenia.

Sušička ovocia

Ak ste si zaobstarali tohto pomocníka, mali by ste vedieť, že väčšina ovocia sa suší v sušičke pri teplote od 50 do 55 °C. Dobre usušené ovocie po hodinách v tomto spotrebiči spoznáte tak, že nebude mať nikde vlhké miesta. Mali by však ostať pružné, ohybné a vláčne. Urobte si test, vyberte jeden kúsok a prekrojte ho. Ak uvidíte šťavu alebo dužinu v tekutom stave, ovocie ešte potrebuje v sušičke nejaký čas pobudnúť. 

Teplovzdušná rúra

Na sušenie ovocia v rúre je najlepšie teplovzdušný ohrec. Opäť pôjde o niekoľkohodinový proces, v tomto prípade však teplotu znížte na 40 °C. Ovocie dávajte na plechy spolu s papierom na pečenie. Dôležitý trik je vsunúť medzi dvierka utierku alebo napríklad varešku, aby ste docielili, že sa rúra celkom nezavrie. Je to podstatné, pretože pri sušení potrebujete, aby mal vzduch kam unikať.

Sušenie na slnku

Tento rok to už asi nestihnete, pretože slnko nebude ani v prípade babieho leta také silné, aby ovocie vysušilo. Ak sa do toho predsa len pustíte, treba ovocie oveľa častejšie kontrolovať, aby nehnilo a nevlhlo. Ale keď nie teraz, budúce leto vyskúšajte rozhodne aj tento najprirodzenejší spôsob uchovávania ovocia. Najlepšie sú na to sitá alebo siete, ale úrodu usušíte aj na plechoch, ak nechcete nič kupovať. V tomto prípade nemusíte nastavovať žiadne teploty, stačí ovocie sledovať a po pár dňoch si užívať výsledok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok