Jesenné nástrahy pre vlasy: Teraz padajú najviac, takto tomu zabránite

TA3/zm
27.9.2022 08:00

Počas jesene padajú vlasy ako lístie zo stromov. A nie je to jediný problém, ktorý naše účesy v tomto ročnom období trápi.

Jesenné nástrahy pre vlasy: Teraz padajú najviac, takto tomu zabránite
Pexels

Fúka a prší, preto niet divu, že sa vám nedarí udržať účes v stave, v akom by ste si predstavovali.

Padanie vlasov

Na jeseň nám skutočne padáva viac vlasov ako počas iných ročných období, preukázali švajčiarski vedci v štúdii magazínu Dermatology. Spomínaný vedecký výskum prišiel na to, že v pokojnej telogénnej fáze je najväčší pomer vlasov v júli a vydržia tak zhruba sto dní až do októbra, kedy gro z nich vypadne. Podľa odborníkov ide o prirodzený jav, ktorým sa naše telo chráni pred slnkom, preto si drží hustú hrivu, ale keď ju na jeseň nepotrebuje, zbaví sa jej. Väčšina vlasov, ktoré vám v období pred zimou vypadnú, by teda boli fuč tak či tak, ale ich životnosť sa prispôsobila klimatickým podmienkam.

Vlasy a voda

Vlasy nielen v lete, ale aj na jeseň potrebujú dostatok hydratácie. Priemerná žena by mala denne vypiť 8 až 10 pohárov vody za deň, čo sa okrem iného prejaví aj na kvalite hrivy. Vo svojej prirodzenej podobe obsahuje každý vlas až 24 percent vody, preto je potrebné pre udržanie ich zdravia dostatočne prijímať tekutiny.

Pozor však na vodu v podobe mokrých vlasov, tie sú automaticky citlivé. Ak sú vonkajšie teploty príliš nízke a vyjdete von s mokrou hrivou, môže sa vám stať, že sa vlasy polámu. Funguje to podobne ako cencúle, ak do nich ťuknete, lámu sa.

Jesenné lupiny

Počas jesene sa môžete stretnúť aj s tvorbou lupín, hoci ich inokedy počas roka nemáte. Dôvodom je opäť zmena počasia a fakt, že prechádzate z tepla do zimy, zvnútra von a naopak. Prvým krokom je obmedzenie fénovania, žehlenia vlasov či kulmovania. Vlasovú pokožku dostanete do formy aj pomocou masáže, môžete ju robiť počas umývania vlasov. Prstami prechádzajte popri korienkoch, masírujte a škrabte hlavu, aby sa obnovila cirkulácia krvi. Tvorba lupín sa tým zamedzí.

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok