Zdeno Chára ukončil kariéru. Neuveriteľná inšpirácia, vyhlásil o ňom Lašák, poďakoval sa mu aj Boston

TA3 TASR Natália Juranová
20.9.2022 15:06

Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára ukončil hráčsku kariéru. Uzavrel ju ako hráč Bostonu Bruins, s ktorým podpísal jednodňový kontrakt. Na túto správu reagovali aj jeho bývalý spoluhráči a dokonca aj klub Bostonu.

Chára oznámil svoje rozhodnutie na sociálnych sieťach. "Po 25 sezónach profesionálneho hokeja, 1680 zápasoch v základnej časti NHL, 200 zápasoch v play off a stovkách medzinárodných zápasov som hrdý na to, že môžem oznámiť svoje rozhodnutie odísť z NHL. Je mi cťou, že sa dnes môžem vrátiť do TD Garden a podpísať jednodňovú zmluvu s Boston Bruins a oficiálne ukončiť kariéru v klube, ktorý pre mňa a pre moju rodinu tak veľa znamená. Je tu veľa ľudí, ktorí mi pomohli prispieť k môjmu úspechu. Ďakujem, Big Zee," uviedol Chára.

Chára odohral v NHL celkovo 24 sezón, počas ktorých zanechal za sebou mimoriadnu stopu. Vo februári 2022 sa stal obrancom s historicky najväčším počtom odohratých duelov v NHL. V roku 2011 sa stal iba druhým Európanom, a prvým Slovákom, ktorý v pozícii kapitána doviedol tím k víťazstvu v Stanleyho pohári.

Klub Boston Bruins sa mu na sociálnych sieťach poďakoval slovami: "Zdeno, tvoj príchod do Bostonu odštartoval nezabudnuteľnú éru. Tvoje jedinečné vodcovstvo, odhodlanie a charakter formovali kultúru organizácie, ktorá bude pokračovať. Ďakujeme ti za všetko, čo si spravil pre náš tím, organizáciu, naše mesto a náš šport."

V roku 1996 ho z 56. miesta draftoval klub New York Islanders, z ktorého pred sezónou 2001/2002 zamieril do Ottawy Senators. Za "senátorov" odohral štyri ročníky, po ktorých sa stal v roku 2006 hráčom Boston Bruins. Práve angažmán v tíme "medveďov" mu priniesol najväčšie úspechy v NHL. V roku 2009 získal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL, pričom počas kariéry sa celkovo šesťkrát dostal medzi trojicu finalistov na toto ocenenie. Bruins viedol v pozícii kapitána celkovo 14 sezón až do odchodu z klubu v roku 2020. Sezónu 2020/2021 odohral vo farbách Washingtonu Capitals a pomyselný kruh uzavrel návratom do New Yorku Islanders v ročníku 2021/2022. V základnej časti odohral v drese "ostrovanov" 72 zápasov, v ktorých strelil dva góly, pridal 12 asistencií, pripísal si aj 85 trestných minút a osem plusových bodov. V priemere odohral 18:44 minút na zápas.

Pre Islanders, ktorí nepostúpili do play off, sa sezóna 2021/2022 skončila posledným zápasom základnej časti. Chára sa bezprostredne po ňom definitívne nevyjadril o konci kariéry, no domáci fanúšikovia "ostrovanov," ale aj spoluhráči, súperi i rozhodcovia sa s ním lúčili mohutným aplauzom. Najstaršiemu hráčovi v piatich hlavných profesionálnych zámorských ligách (NHL, NFL, NBA, MLB, MLS) vypršal v lete ročný kontrakt a 13. júla sa stal neobmedzeným voľným hráčom.

Slovenský bek je rekordér NHL v počte odohratých zápasov medzi obrancami - v základnej časti ich absolvoval celkovo 1680. Zo všetkých korčuliarov odohralo viac stretnutí len šesť hráčov, európsky rekord drží český útočník Jaromír Jágr s 1733 zápasmi. V základnej časti si do štatistík pripísal 209 gólov, 471 asistencií (680 bodov), 2085 trestných minút a 301 plusových bodov.

V 200 zápasoch play off mal bilanciu 18 gólov, 52 asistencií (70 bodov), 218 trestných minút a 50 "plusiek." Trikrát sa dostal do prvého a štyrikrát do druhého All star tímu NHL. Okrem Norrisovej trofeje získal spomedzi individuálnych ocenení aj Cenu Marka Messiera pre najlepšieho lídra.

Slovensko reprezentoval na troch ZOH v rokoch 2006, 2010, 2014, siedmich MS a dvakrát štartoval aj na Svetovom pohári. V zbierke reprezentačných úspechov má strieborné medaily z MS 2000 a 2012. Na Svetovom pohári skončil druhý s Tímom Európy.

"Asi sa už rozhodol, je najvyšší čas," s úsmevom povedal Andrej Sekera. "Myslím, že pred jeho kariérou môže každý dať iba klobúk dole, je jedným z najlepších obrancov sveta," pokračoval Sekera. "Prajem mu veľa šťastia a zdravia, nech mu to ide dobre mimo, tak ako mu to išlo na ľade," dodal.

"Je to človek, ktorý kedysi hrával druhú juniorskú ligu na Slovensku, sa vypracoval na obrancu, ktorý bude v hokejovej siene slávy," povedal Ján Lašák. "Je jedným z najlepších obrancov v histórii hokeja, neuveriteľná inšpirácia," dodal.

"Bol z jedných najlepších svetových hráčov," povedal Vladimir Vujtek. "Dosiahol veľkých úspechov, ktoré dosiahlo málo hokejistov," pokračoval. "Nikdy neodmietol reprezentovať, vždy prišiel na zraz, bol veľkou oporou pre mužstvo," dodal Vujtek.

"Bol som trošku prekvapený," povedal Tomáš Kopecký. "Zdena dobre poznám, myslel som, že ešte rok potiahne," pokračoval. "Klobúk dole, že odohral takú úspešnú kariéru, je to legenda slovenskej reprezentácie a Bostonu," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok