PR správa

Rozhodujúce faktory pri výbere solárneho exteriérového osvetlenia

20.9.2022 10:17

Solárne lampy sa vďaka svojim nesporným výhodám stávajú obľúbeným spôsobom osvetlenia exteriéru. Narozdiel od konvenčného osvetlenia sú nezávislé od elektrickej siete, vyznačujú sa dlhou životnosťou a nízkymi nákladmi na používanie. Na akom princípe toto exteriérové osvetlenie funguje a na ktoré atribúty sa pri jeho kúpe zamerať?

Rozhodujúce faktory pri výbere solárneho exteriérového osvetlenia
svetla.sk

Princíp fungovania solárneho osvetlenia

Solárne lampy do záhrady pozostávajú z fotovoltaických článkov, batérie, fotosenzoru a CFL alebo LED žiarovky. Fotovoltaické články počas dňa absorbujú slnečné žiarenie, ktoré následne premenia na elektrinu. Tá nabije batériu napojenú na žiarovku a umožní svietivosť lampy aj v noci. Za automatické vypínanie a zapínanie je zodpovedný fotosenzor zaznamenávajúci viditeľné svetlo.

Faktory výberu solárnych lámp

Predtým, ako sa rozhodnete pre osvetlenie exteriéru vašej nehnuteľnosti prostredníctvom solárnych LED svetiel, mali by ste sa zamerať na niekoľko dôležitých atribútov:

1. Typ solárneho osvetlenia 

Rôzne typy solárnych lámp do záhrady zodpovedajú odlišnému účelu a umiestneniu (solárne lampy na plot, na stenu, do zeme atď.). Môžete sa rozhodnúť pre solárne chodníkové svetlá, osvetlenie príjazdovej cesty za účelom zvýšenia bezpečnosti, solárne osvetlenie terasy pre navodenie atmosféry, osvetlenie záhradných prvkov ako sú bazény a jazierka, solárne reflektory so senzorom pohybu či dekoratívne osvetlenie.

2. Typ batérie

Na napájanie žiarovky nie je potrebná elektrická sieť, postačí vám batéria, ktorá zohráva úlohu pri uskladnení a uvoľňovaní energie. Rôzne typy batérií so sebou prinášajú výkonnostné odlišnosti, dĺžku trvania procesu nabíjania, počet nabíjacích cyklov a rozdielnu životnosť - opakované vybitie batérie skracuje jej únavovú životnosť. Pri moderných solárnych lampách sa najčastejšie využívajú nabíjateľné NiMH batérie. 

3. Prevádzkový čas

Ide o svietivosť solárnej lampy v hodinách, pri jednom nabití za optimálnych svetelných podmienok. Pri kvalitných modeloch by mal byť prevádzkový čas na úrovni minimálne osem a viac hodín. Zistite si tiež, za akých podmienok sa batéria záhradnej solárnej lampy nabíja - potrebuje priame slnečné svetlo alebo dokážu zabezpečiť plné nabitie aj pri menej priaznivom počasí?



svetla.sk svetla.sk


4. Úroveň požadovaného jasu

Štandardnou jednotkou pre jas je lúmen (lm) - udáva, koľko svetla dokáže žiarovka dať. Jas, resp. počet lúmenov je potrebné voliť s ohľadom na účel tohto osvetlenia. Pri dekoratívnych solárnych lampách bude požadovaná svietivosť pochopiteľne nižšia, ako pri krajinných reflektoroch. Všeobecné odporúčania pre exteriérové osvetlenie:


Dekoratívne akcentačné osvetlenie - cca 50 lúmenov,

Osvetlenie chodníkov a príjazdovej cesty - cca 80 až 100 lúmenov,

Osvetlenie terasy - cca 50 až 250 lúmenov,

Krajinné osvetlenie záhradných prvkov - cca 100 až 300 lúmenov,

Upozornenie: Pre dosiahnutie požadovaného jasu musia byť solárne lampy plne nabité. 


5. Funkcie a príslušenstvo

Požadujete inteligentné riešenie pre vašu záhradu? Klasickou funkciou, ktorou disponuje v dnešnej dobe väčšina solárnych lámp je automatické rozsvietenie vďaka zabudovanému súmrakovému snímaču. Existujú však aj ďalšie dodatočné funkcie, napr. svietidlá s nastaviteľnou farbou a intenzitou alebo vonkajšie solárne lampy s detektorom pohybu, ktoré sú šetrné k batérii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok