Britské titulky novín zaplavili kráľovské farby na počesť Alžbety II.: Kým sa znova nestretneme, odkazuje Daily Mirror

ta3 ČTK
20.9.2022 09:30

Titulné strany všetkých britských novín sú v utorok, deň po pohrebe Alžbety II., v kráľovských farbách - červenej, žltej a modrej. "Kým sa znova nestretneme," hovorí text na prvej strane denníka Daily Mirror s kráľovskou štandardou Veľkej Británie a kráľovskými insígniami.

Britské titulky novín zaplavili kráľovské farby na počesť Alžbety II.: Kým sa znova nestretneme, odkazuje Daily Mirror
Twitter/Tomorrows Papers Today

"Bolo to najdlhšie zbohom zo všetkých. Historický deň poznačený slzami, pochodujúcimi kapelami, nestarnúcimi obradmi a prívalom emócií," komentuje denník The Times kráľovnín pondelkový štátny pohreb s tromi bohoslužbami.

Rovnako ako ďalšie britské tituly sa ani The Times neuchyľuje ku kritike či polemike o budúcnosti monarchie, ale skôr s rešpektom a vrúcnosťou rekapituluje dianie.

Bulvárny denník The Sun, ktorý ako svoju titulku zvolil fotografiu vojenského smútočného sprievodu s tisíckami divákov, sa zameriava na mimoriadny záujem verejnosti, ktorý pohreb vyvolal. "Milióny smútiacich vzdali hold bývalej kráľovnej. Jednoduchej bohoslužby vo Windsore sa potom zúčastnili len blízki členovia kráľovninho dvorného personálu."

"Padla noc, keď ju uložili po boku vojvodu z Edinburghu v kaplnke svätého Juraja na kráľovskom hrade Windsor," vykreslil atmosféru pondelňajšieho večera The Guardian, ktorý okrem iného poukazuje na kontrast medzi oficiálnou rozlúčkou vo Westminsterskom opátstve s kráľmi, kráľovnami a prezidentmi na jednej strane a "gotickým skvostom" s menej okázalým obradom vo Windsore, teda mieste, ktorý Alžbeta II. nazývala domovom, na strane druhej.

Uctilo si ju štvrť milióna ľudí

"Je to približne 250-tisíc ľudí. Tieto konečné čísla práve dávame dokopy," uviedla to v pondelok britská ministerka kultúry Michelle Donelanová pre rozhlasovú stanicu Times.

Verejnosť mohla vzdať poslednú úctu zosnulej britskej kráľovnej vo Westminsterskej sále, najstaršej časti budovy britského parlamentu, kde bola jej rakva vystavená štyri dni pred pondelkovým pohrebom. Rad čakajúcich sa tiahol centrom Londýna a ľudia v ňom stáli niekoľko hodín, aby mohli vzdať zosnulej panovníčke hold.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok