Kráľ Karol III. stojí pred ťažkými časmi. Spolupráca Británie a EÚ je nevyhnutná, myslí si Kmec

ta3
19.9.2022 22:46

Na pohrebe kráľovnej Alžbety chýbali vedúce osobnosti Ruska a Číny. Napäté vzťahy v spoločnosti určili, kto bude na zozname pozvaných a dalo sa predpokladať, že predstavitelia krajín, s ktorými má Británia napäté vzťahy budú absentovať. O budúcnosti, ale aj minulosti Veľkej Británie sme sa rozprávali s poslancami Petrom Kmecom (Hlas-SD), Petrom Osuským (SaS) a Ľubomírom Rehákom, bývalým veľvyslancom SR v Spojenom kráľovstve.

tema_dna_33.jpg
TA3

„Z hľadiska toho, čo sa deje vo svete, predovšetkým na Ukrajine, Británia znížila protokolárnu účasť týchto krajín. Británia sa vyhla pozvaniu krajín, s ktorými má veľmi napäté vzťahy. Je to pochopiteľné, že by bolo veľmi kontroverzné, keby sa lídri týchto krajín objavili na pohrebe britskej kráľovnej," povedal Peter Kmec. K téme neúčasti predstaviteľov svetových veľmocí, ako je Rusko a Čína, sa vyjadril aj Peter Osuský, pričom povedal, že „je hádam celkom jasné, že ani on a ani ďalší by nikdy na pozvanie do takto vybranej spoločnosti a na takto vážny okamih nedostali pozvanie."

Otázka polarizácie spoločnosti

Je očividné, že vo svete sa stále viac prejavujú tendencie polarizovať spoločnosť, najmä ak sa pozrieme na súčasnú rozvíjajúcu sa spoluprácu medzi Čínou a Ruskom. „Prikláňam sa k tým politológom, ktorí avizujú nástup novej studenej vojny, pretože ako vidíme, tieto diktatúry sa mobilizujú a dávajú sa dohromady. Pre Slovensko je veľmi dôležité, že je pevne ukotvené v rámci EÚ a NATO a túto jednotu budeme musieť dodržať. Európa bude musieť vedieť reagovať na nové výzvy, preto je posilňovanie EÚ veľmi dôležité," povedal Peter Kmec. 

"Svet sa nepochybne polarizuje, ale nie je to vinou demokratického sveta. Polarizujú sa tí, ktorí sa rozhodli správať tak, ako sa správať rozhodli,“ pokračoval Osuský. "Problém je, že v tomto spojenectve celkom evidentne ekonomicky, mocensky, akokoľvek, bude Rusko to, čomu sa hovorí junior partner, ten slabší, menej závažný. Je otázka, ako sa tento dvojvzťah vyvinie. Nie je to rovnomerný vzťah, ide o vzťah ekonomickej, silnej, veľkej a rozvíjajúcej sa krajiny s krajinou dlhodobo upadajúcou," vyjadril sa Osuský k otázke rozvíjajúceho sa napätia medzi svetovými veľmocami.

„Vždy si nechala čas na veľvyslanca, čím prejavovala úctu ku krajine, ktorá akreditovala veľvyslanca,“ vyjadril sa bývalý veľvyslanec Slovenska v Británii Ľubomír Rehák na margo jeho osobného vzťahu s kráľovnou. „Mala špecifické spomienky na Slovensko, vždy sa smiala a povedala, že tá návšteva bola veľmi pekná. Mala veľa milých a netradičných spomienok. Skutočne mala dobré dojmy,“ dodal Rehák.

Zosnulá kráľovná navštívila aj Slovensko 

Kráľovná Alžbeta sa pri oficiálnej návšteve Slovenska na verejnosti objavila len s niekdajším prezidentom Ivanom Gašparovič, pričom sa stretla aj vtedajším premiérom Robertom Ficom aj bývalým predsedom parlamentu Pavlom Paškom. „K stretnutiu došlo aj s premiérom a aj predsedom parlamentu, no protokolárne hlavným partnerom jej veličenstva bol prezident Slovenskej republiky,“ odpovedal Kmec na otázku, či mala byť táto skutočnosť nejakým spôsobom zámerná. 

„Rovnako, ako uvádzala do úradu premiérov konzervatívnej strany, Barónku Thatcherovú, tak prijímala i Tonyho Blaira a prijímala i Harolda Wilsona. Som presvedčený, že si plnila svoje príslušné kráľovské povinnosti. To či sa na Slovensku stretla s predsedom parlamentu Paškom a ako a kde sa stretla je podľa mňa pod čiarou toho, čo znamená oficiálna návšteva kráľovnej v nejakej krajine," povedal Osuský.

Koruna musí vydržať

„Po smrti kráľovnej sme videli snahu obrovského množstva ľudí rozlúčiť sa osobne, takže skôr tam prevažovali pozitívne ohlasy na sedemdesiat rokov jej vládnutia. Samozrejme, kultúrny boj medzi rojalistami a republikánmi sa bude viesť ešte dlhé roky po jej úmrtí a Karol III. bude mať v tomto smere ťažkú úlohu, pretože dezintegračné procesy sú tam rozbehnuté. Karol III. bude musieť bojovať o to, aby koruna bola zjednocujúcim článkom týchto jednotlivých častí Veľkej Británie. Koruna, ako jediná, zatiaľ ústavne vie tieto časti Veľkej Británie držať pokope," povedal Peter Kmec k otázke rozporuplnosti občanov Veľkej Britániu a k budúcnosti monarchie v tejto krajine. 

Na otázku, či popularita monarchie v Británii závisí od toho, ku ktorej národnosti sa obyvateľ Británie hlási odpovedal Rehák záporne "S výnimkou Severného Írska, kde je silné republikánske hnutie na zjednotenie írskeho ostrova. Inak je podpora monarchistickej formy vlády vysoká," dodal bývalý veľvyslanec Slovenska vo Veľkej Británii.

„Šľachta je plne integrovaná v britskej spoločnosti, kopíruje prirodzené rozvrstvenie spoločnosti podľa profesií, podľa majetku, ako aj republikánskeho zriadenia," dodal veľvyslanec Rehák. 

Vráti sa Británia do EÚ?

„Momentálne je otázka návratu Veľkej Británie späť do Európskej únie mimo stola. Prieskumy ukazujú, že hlavne počas ekonomickej aj počas pandemickej krízy si veľa ľudí uvedomilo, že prítomnosť Veľkej Británie v Európskej únii mala viac pozitív ako negatív. Momentálne sa Británia bude zameriavať na riešenie domácich problémov a na úzku spoluprácu s Európskou úniou." povedal Kmec. 

„Myslím si, že obidve strany, či už Veľká Británia alebo Európska únia, v snahe vyriešiť ekonomickú krízu, budú musieť veľmi úzko spolupracovať. Súhlasím s názorom, že monarcha nebude zasahovať do politických rozhodovaní, pretože monarcha je zástancom celého ľudu, či už sú to sympatizanti brexitu alebo zástancovia zotrvania v Európskej únii," pokračoval člen strany Hlas-SD. 

Jednou z komunikovaných tém bola aj budúcnosť Commonwealthu. „Je to dobrý projekt, je to prejav mäkkej sily Británie. Je to združenie štátov, ktoré majú spoločnú históriu, ale nie všetky boli súčasťou britskej ríše. Poprihlasovali sa aj štáty, ktoré neboli predtým kolóniami, ale majú záujem spolupracovať. Je tu veľká rôznorodosť štátov, či už čo sa týka veľkosti územia, lebo sú tam mikroštáty, ale aj obrovské štáty ako Austrália a Kanada, rovnako ako aj rozdielny politický režim v týchto štátoch vylučuje tesnejšiu integráciu alebo snahu o riadenie jedného centra“ povedal k téme veľvyslanec Slovenska vo Veľkej Británii Rehák, v súčasnosti už pôsobiaci v Moskve.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok