Koalícia chce prerokovať balíček protinflačnej pomoci, SaS pozvali zapojiť sa online

ta3 TASR
19.9.2022 16:45

Zástupcovia koalície majú na pondelkovej koaličnej rade riešiť okrem iného opatrenia v súvislosti s energetickou krízou. Na stole má byť aj príprava druhého balíka protiinflačnej pomoci pre seniorov a nízkopríjmové domácnosti. Informáciu uviedol poslanec parlamentu zo strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Najväčším problémom je Matovič, vyhlásil Sulík. SaS vypovedá koaličnú zmluvu
TASR/Jaroslav Novák

"Tí najzraniteľnejší musia dostať od štátu pomocnú ruku. Pri senioroch je to otázka mimoriadneho príspevku, napríklad ako predstavil minister práce. A pri nízkopríjmových rodinách príspevok na bývanie, mimoriadny príspevok na dieťa či iná modifikácia," povedal Šeliga s tým, že scenárov majú nachystaných viac. "Ale moja priorita je aktuálne druhé kolo protiinflačnej pomoci," dodal.

Strana SaS rokuje s koalíciou podľa šéfky poslaneckého klubu Anny Zemanovej zatiaľ len elektronicky, osobne neboli prizvaní. V piatok 16. 9. sa SaS s koaličnými stranami dohodli na tom, že v utorok 20. 9. pomôžu otvoriť schôdzu parlamentu. Rokovali tiež o návrhoch zákonov a podpore pre ne.

Poslanci SaS podľa Zemanovej žiadali, aby ich návrhy boli zaradené v úvode schôdze. Ide o návrh týkajúci sa postavenia právneho štátu a transparentnosti prokuratúry, ako aj legislatíva týkajúca sa humanizácie väzenstva. Zároveň chceli zaradiť na úvod schôdze ich balík zákonov reagujúcich na infláciu a energetickú krízu. Návrh zmeny Ústavy SR z dielne Sme rodina je podľa nej zaradený ako druhý bod. Zemanová dodala, že koalícia oslovila SaS na spoluprácu pri zákone o e-Governmente a pri zákone o podpore obnoviteľných zdrojov energie.

V parlamente sa mala minulý týždeň začať plánovaná riadna schôdza, plénum však nebolo uznášaniaschopné. Neprezentovali sa poslanci z SaS ani zvyšok opozície. Kollár preto odsunul začiatok rokovania na utorok 20. 9. SaS dopredu avizovala svoj postup. Chcela si urobiť prieskum parlamentných síl a zistiť, kto z opozície pomôže menšinovej vláde otvoriť rokovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok