Na škandály Charlesa sa už zabudlo. Britov by rozpad Commonwealthu oslabil, hovorí analytik Bránik

ta3/Henrieta Mihalková; aš
19.9.2022 13:35

Na staré prešľapy sa už zabudlo. Kráľovi Karolovi III. už nemajú ako uškodiť a po nástupe na trón mu zrejme stúpne i popularita. Po smrti matky bude britský monarcha čeliť oveľa náročnejšej úlohe - udržať Commonwealth a zabrániť odlúčeniu Škótska od Spojeného kráľovstva. O tom, čo by znamenal rozpad Spoločenstva národov pre svetovú bezpečnosť sme sa zhovárali s bezpečnostným analytikom Radovanom Bránikom.

Na škandály Charlesa sa už zabudlo. Britov by rozpad Commonwealthu oslabil, hovorí analytik Bránik
TASR/AP

Jednou z náročných úloh, ktoré bude mať Karol III. je udržať Commonwealth. Čo by znamenal pre svetovú bezpečnosť rozpad tohto spoločenstva?

Commonwealth je spoločenstvo, ktoré združuje prevažne bývalé britské kolónie a jeho význam je v našom politickom priestore málo doceňovaný. Pritom v krajinách, ktoré ho tvoria žije dva a pol miliardy ľudí a časť týchto štátov dokonca uznáva za hlavu štátu britského monarchu. Okrem málo významných štátov pritom hovoríme napríklad o Austrálii, či Kanade. Jeho existencia je jedným z hlavných pilierov britského vplyvu vo svete a pomáha udržiavať status veľmoci. Rozpad Commonwealthu by teda znamenal zásadné oslabenie Británie a ohrozil by aj jej celistvosť vnútri existujúcich hraníc.

Pri ktorých štátoch sa predpokladá, že by mohli vystúpiť medzi prvými a čo tomu naznačuje?

Bola by číra špekulácia označiť konkrétny štát za ašpiranta na vystúpenie. Vo väčšine členských krajín existujú aj sily, ktoré sa pokúšajú vymaniť spod britského vplyvu, ale skôr by bolo možné označiť Commonwealth za elitný klub, v ktorom hrozí skôr dočasné pozastavenie členstva, či vylúčenie. Z členstva totiž minimálne politicky štáty a ich vládnuce elity profitujú.

Ovplyvní podľa vás úmrtie Alžbety II. a nástup Karola III. na trón ambície Škótska osamostatniť sa?

Je zrejmé, že už pri korunovácii a aj tesne pred ňou sa Karol III. intenzívne prihováral Škótsku v logickej obave, že opäť zosilnejú snahy o osamostatnenie. Kľúčovým momentom bude, či kráľ dokáže nadviazať na úspešnú politiku koruny voči Škótsku tak, ako ju realizovala jeho matka. Ak zlyhá, riziko rozpadu značne vzrastie.

Pri incidente v roku 1982 sa vkradol do spálne panovníčky Brit menom Michael Fagan. O koho zlyhanie išlo?

Išlo o ukážkové podcenenie série bezpečnostných opatrení spôsobom, ktorý sa dnes už javí ako nepochopiteľný. Našťastie Fagan nemal hostilné úmysly a nezaútočil, v opačnom prípade mohol zásadne ovplyvniť britské dejiny. Ide o ukážkový prípad toho, ako sa nemá a nesmie postupovať pri ochrane monarchu.

Môže sa niečo podobné stať Karolovi III.? Bude mať po smrti matky posilnenú ochranku?

Bezpečnostné opatrenia sú dnes už inde, nemyslím, že opakovanie podobného incidentu je možné. Nejde len o posilnenie, ale v porovnaní s rokom 1982 je dnes už systém a technologická vyspelosť úplne inde.

Prieskumy v Británii hovoria o tom, že Karol III. je menej populárny ako jeho mama, ale aj ako jeho syn princ William. Stúpne mu popularita s nástupom na trón?

Hoci sa to dnes možno nezdá, je pomerne pravdepodobné, že s nástupom na trón Karolova obľúbenosť porastie. Staré škandály sú už dnes odpustené a zabudnuté, nemajú mu ako poškodiť a jeho najnovšie kroky k náprave vzťahov v rodine svedčia o snahe opäť nastoliť stabilitu.

Rozlúčiť sa s kráľovnou prišli do Londýna takmer všetci svetoví lídri. Čo si myslíte o prevoze štátnikov autobusmi?

Pri takom množstve návštevníkov v podstate neexistovalo iné riešenie. Či to bol aj dobrý nápad ukáže dnešok, ale treba povedať, že bezpečnostné opatrenia, vrátane tých neviditeľných sú bezprecedentné.

Okrem nového kráľa má Veľká Británia aj novú premiérku Liz Trussovú. Očakávate kontinuitu s krokmi ich predchodcov vo vzťahu k Ukrajine?

Zmena kurzu vo vzťahu k Ukrajine by znamenala pre novú premiérku akúsi reputačnú samovraždu, ktorú rozhodne nebude riskovať. Očakávám kontinuitu.

Je pre Britániu v súčasnosti dôležitejší boj proti terorizmu alebo hybridným hrozbám?

Ide o spojené nádoby, oba tie fenomény spolu úzko súvisia. Preto ich nemožno oddeliť a niektorý z nich označiť za dôležitejší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok