FOTO: Biden, Macron aj Čaputová. Svetoví lídri sa v Londýne lúčili s kráľovnou Alžbetou II.

ta3/nf Sky News
19.9.2022 12:17

Smrť kráľovnej, najdlhšie vládnucej panovníčky v britskej histórii, otriasla nielen národom, ale aj svetom. Jej štátny pohreb je jednou z najväčších diplomatických udalostí storočia. V Londýne sa práve schádzajú najvyššie postavení politici z celého sveta.

FOTO: Biden, Macron aj Čaputová. Svetoví lídri sa v Londýne lúčili s kráľovnou Alžbetou II.
Reuters/AP

Na pohrebe je približne 500 hostí z takmer 200 krajín, zastúpených takmer 100 prezidentmi a hlavami vlád a viac ako 20 členmi kráľovskej rodiny, uviedol zdroj z úradu Foreign and Commonwealth Office.

Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill Biden a kanadský premiér Justin Trudeau s manželkou Sophie si už boli pozrieť kráľovnú ležiacu v sále Westminsteru.

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová povedala, že „úplné ticho“ pri rakve Alžbety II. bolo jednou z vecí, ktoré na ňu tak zapôsobili, že sa o svoj piatkový moment podelila s ľuďmi, ktorí stáli v rade 20 hodín alebo dlhšie. Svoju úctu vzdali kráľovnej už aj lídri z Írska, Brazílie, Trinidadu a Tobaga.

Prezidenti európskych krajín

Francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v nedeľu videli kráčať pri rieke Temža a zamiešal sa do davu, ktorý sa zhromaždil v uliciach okolo parlamentu.

Medzi ďalších európskych lídrov, ktorí by sa práve mali náchádzať vo Westminsterskom opátstve, patria nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, taliansky prezident Sergio Mattarella a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Prítomní sú tiež Alexander Van der Bellen, prezident Rakúska, Gitanas Nauseda, prezident Litvy, Ranil Wickemesinghe, prezident Srí Lanky a Andrzej Duda, prezident Poľska.

Pohrebu sa zúčastňujú aj Charles Michel, predseda Európskej rady, Egils Levits, prezident Lotyšska a palestínsky premiér Mohammad Shtayyeh. Ďalej Sauli Niinisto, prezident Fínska, Katalin Novak, maďarská prezidentka a Andrew Holness, predseda vlády štátu Jamajka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok