V Istanbule sa zhromaždili tisíce ľudí. Žiadali zrušenie združení na podporu LGBTQ a ich zákaz

ta3 TASR
18.9.2022 23:23

Niekoľko tisícov ľudí sa v nedeľu v Istanbule zúčastnilo na veľkom pochode a zhromaždení za rodiny, na ktorom požadovali zrušenie združení bojujúcich za práva sexuálnych menšín a úplný zákaz ich činnosti, informovala agentúra AP.

V Istanbule sa zhromaždili tisíce ľudí. Žiadali zrušenie združení na podporu LGBTQ a ich zákaz
AP Photo/Khalil Hamra

Hovorca organizačného štábu Küršat Mican informoval, že viac ako 150.000 ľudí podpísalo výzvu, ktorou od tureckého parlamentu žiadajú prijatie nového zákona zakazujúceho propagandu LGBTQ. Tá podľa signatárov preniká do ponuky strímovacej služby Netflix, do sociálnych médií, umenia i športu.

Účastníci zhromaždenia mali v rukách transparenty s nápisom: "Ochrana rodiny je otázkou národnej bezpečnosti." AP pripomenula, že sprievody príslušníkov a sympatizantov komunity LGBTQ v Turecku nie sú povolené od roku 2015. Napriek tomu organizátori nedeľného zhromaždenia za rodiny v uplynulých dňoch rozšírili video, v ktorom použili zábery z minulých pochodov LGBTQ Pride v Turecku.

Toto video, ako aj samotná demonštrácia vyvolali pobúrenie v združeniach na podporu komunity LGBTQ a iných organizácií na ochranu ľudských práv. Organizátori pochodu Istanbul Pride vyzvali úrad guvernéra, aby prorodinné zhromaždenie zakázal. Apelovali aj na príslušné úrady, aby video stiahli, pričom argumentovali tým, že prispieva k šíreniu nenávisti.

Organizácia ILGA Europe, ktorá sa zasadzuje za rovnosť LGBTQ, na Twitteri uviedla, že je mimoriadne znepokojená rizikom násilia voči sexuálnym menšinám. "Turecký štát musí dodržiavať svoju ústavnú povinnosť chrániť všetkých svojich občanov pred nenávisťou a násilím," uviedla. AP dodala, že nemenovaní najvyšší tureckí predstavitelia označili ľudí z komunity LGBTQ za "zvrhlíkov", ktorých cieľom je poškodiť tradičné rodinné hodnoty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok