Rozšírenie NATO za vojnu na Ukrajine nemôže, vyhlásil bývalý americký prezident Clinton

ta3 ČTK
18.9.2022 22:34

Bývalý americký prezident Bill Clinton odmietol, že by za ruskú inváziu na Ukrajinu mohlo rozšírenie Severoatlantickej aliancie, ku ktorému došlo počas jeho mandátu. "Myslím, že sme urobili správnu vec v správny čas. A keby sme to neurobili, táto kríza mohla nastať ešte oveľa skôr," povedal Clinton v odvysielanom rozhovore s americkým novinárom Fareedom Zakariom na televízii CNN.

bill clinton 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Rusko vpadlo na Ukrajinu pod zámienkou obrany vlastnej bezpečnosti, ktorú by podľa Moskvy mohlo ohroziť ďalšie rozšírenie aliancie a najmä prípadné prijatie Ukrajiny do NATO. Podľa niektorých kritických hlasov chcela Moskva inváziou buď získať časť strateného ruského impéria alebo ukázať, že Rusko nie je slabý štát, ktorý sa Západom nechá ľahko zastrašiť. Kyjev a Západ označujú ruský vpád za ničím nevyprovokovanú agresiu.

Putin "sa netajil tým, že považuje rozpad Sovietskeho zväzu za obrovskú tragédiu," uviedol Clinton. Ako dodal, USA a NATO nikdy nemali v úmysle ohroziť Rusko. Krajiny východnej Európy však majú právo žiť v bezpečí desiatky rokov po tom, čo v oblasti dominovalo práve len Rusko, doplnil.

"Keď som urobil to, čo som urobil, ponúkol som Rusku nielen špeciálne partnerstvo s NATO, ale aj vyhliadku na prípadné členstvo v NATO s argumentom, že naše najväčšie bezpečnostné problémy v budúcnosti budú súvisieť s neštátnymi aktérmi alebo s autoritatívnymi štátmi, ktoré predávajú chemické, biologické či jadrové zbrane teroristickým skupinám," popísal Clinton podľa serveru Politico.

Clinton sa stal americkým prezidentom v roku 1992 po konci studenej vojny. "Mali sme povedať Poliakom, že majú žiť ďalej v neistote, že po nich Rusko zase pôjde? Alebo Maďarom alebo tým ostatným? Skutočne by po tom všetkom, čo urobili, chceli byť zase súčasťou Sovietskeho zväzu?" povedal Clinton Zakariovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok