Čínskym predstaviteľom povolili prístup k rakve Alžbety II. Pozvánka na pohreb pre saudskoarabského korunného princa vyvolala pobúrenie

ta3 TASR
18.9.2022 09:29

Britský parlament potvrdil, že čínskych predstaviteľov pozvú, aby sa zúčastnili na vzdávaní pocty zosnulej kráľovnej Alžbete II. pri jej rakve vo Westminsterskej sále. V noci na nedeľu o tom informovala stanica BBC.

20220917_rozhovor_londyn_vrablec_5.jpg
TA3

Westminsterská sála je súčasťou sídla britského parlamentu, Westminsterského paláca. Do toho má zakázaný vstup čínsky veľvyslanec v Spojenom kráľovstve vzhľadom na sankcie, ktoré Peking zaviedol voči piatim členom Dolnej snemovne a dvoch členom Snemovne lordov.

Tento zákaz zostane v platnosti, no nebude rozšírený na ďalších čínskych predstaviteľov. Čínsky prezident Si Ťin-pching je na zozname hostí pondelkového štátneho pohrebu, podľa správ ho však zastúpi viceprezident Wang Čchi-šan.

Podľa zvyklostí by mali byť na štátne pohreby pozvaní zástupcovia všetkých krajín, s ktorými Spojené kráľovstvo udržiava diplomatické vzťahy.

Na pohreb Alžbety II. nepozvali Sýriu, Venezuelu, Afganistan, Mjanmarsko, Rusko ani Bielorusko. Irán, Severnú Kóreu a Nikaraguu požiadali o účasť len na úrovni vysokopostavených diplomatov.

Medzi pozvanými je aj saudskoarabský korunný princ a faktický vládca Muhammad bin Salmán, čo vyvolalo veľké pobúrenie.

Aktivisti za ľudské práva kritizujú, že pozvánku na pondelkový pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. dostal saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Podľa americkej Ústrednej spravodajskej služby tento de facto panovník islamskej absolútnej monarchie schválil vraždu novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule v roku 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok