Poľsko otvorilo novú vodnú trasu. Zníži závislosť od Moskvy, lode sa vyhnú prielivu, ktoré ovláda Rusko

TA3 ČTK
17.9.2022 18:43

Poľský prezident Andrzej Duda slávnostne otvoril novú vodnú trasu cez Visliansku kosu v Baltskom mori. Plavidlá tadiaľto plávajúce sa vyhnú prielivu ovládanému Ruskom.

Poľsko otvorilo novú vodnú trasu. Zníži závislosť od Moskvy, lode sa vyhnú prielivu, ktoré ovláda Rusko
Twitter/Visegrád 24

Nový, hoci stále nedokončený kanál, umožní lodiam preplávať z Baltského mora do Elblongu a ďalších prístavov vo Vislianskom zálive bez toho, aby potrebovali ruské povolenie. Východná časť kosy dlhej 60 kilometrov totiž patrí k územiu ruskej Kaliningradskej oblasti. Vďaka prieplavu o dĺžke 1,3 kilometra vybudovanému naprieč kosou si navyše lode skrátia cestu o 100 kilometrov.

Duda podľa denníka Rzeczpospolita zdôraznil, že nejde o to, aby novým kanálom preplávali najväčšie lode. Od toho má podľa neho Poľsko iné prístavy. Povedal, že ide o symbol, a uskutočnenie investície označil za veľké víťazstvo.

"Myšlienka bola otvoriť túto vodnú cestu a už nemusieť žiadať o povolenie krajinu, ktorá nie je priateľská a ktorej úrady neváhajú napádať a podrobovať si druhých," citovala Dudu agentúra AP.

Kanál umožní prejazd lodiam do dĺžky 100 metrov, šírky 20 metrov a s ponorom do piatich metrov. Od nedele ho budú využívať malé lode a jachty. Kanál je budovaný s nákladmi dve miliárdy zlotých. Nákladné lode ho budú môcť využívať až po prehĺbení prístupu k prístavu v Elblongu, čo si vyžiada 100 miliónov zlotých. Investícia však vyvoláva spory medzi vládou a miestnymi úradmi.

Dnešné oficiálne otvorenie kanála bolo načasované na 83. výročie sovietskej invázie do východného Poľska počas 2. svetovej vojny. Má symbolicky demonštrovať koniec možností Moskvy hovoriť do ekonomiky a rozvoja regiónu. Poľská vláda tvrdí, že vodná cesta dáva Poľsku plnú suverenitu nad oblasťou, ktorá potrebuje investície a hospodársky rozvoj.

Duda, poľský premiér Mateusz Morawiecki a šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński sa podľa AP chystajú novovybudovanou vodnou cestou preplávať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok