Deti zosnulej Alžbety II. držali stráž pri jej rakve. V sobotu ich vystriedajú vnuci a vnučky kráľovnej

ta3 TASR
16.9.2022 22:30

Britský kráľ Karol III. a jeho traja súrodenci držali v piatok večer stráž pri rakve svojej zosnulej matky, kráľovnej Alžbety II. Informovali britské stanice BBC a Sky News.

Deti zosnulej Alžbety II. držali stráž pri jej rakve. V sobotu ich vystriedajú vnuci a vnučky kráľovnej
Twitter/FRANCE 24 Europe

Počas ceremónie známej ako vigília princov boli vo Westminsterskej sále prítomní aj ďalší členovia kráľovskej rodiny. Sledovali ju aj ľudia, ktorí prišli vzdať poslednú úctu zosnulej kráľovnej.

Karol III., princezná Anne, princ Andrew a princ Edward, všetci vo vojenských uniformách, ticho stáli so sklonenými hlavami a spojenými rukami okolo katafalku, na ktorom je rakva vystavená. Vigília sa skončila po 15 minútach troma údermi palice na zem. Nový kráľ potom odviedol svojich súrodencov zo sály. Podobnú stráž budú v sobotu večer držať vnuci a vnučky Alžbety II.

Do sály následne začali prúdiť ľudia, ktorí čakajú v dlhom rade celé hodiny, kým sa dostanú k panovníčkinej rakve. Dvere Westminsterskej sály, najstaršej časti sídla britského parlamentu, zatvoria v pondelok ráno pred štátnym pohrebom kráľovnej, ktorý sa začne vo Westminsterskom opátstve o 11.00 h miestneho času.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok