Vylieči kašeľ, zastaví nádchu: Na šípkový ocot vám stačia dve ingrediencie

TA3/zm
25.9.2022 10:00

Ak zbierate na jeseň šípky, aby ste si z nich pripravili čaj, prípadne džem, rozšírte svoj repertoár o domáci šípkový ocot. Je to univerzálny liek na takmer všetky nástrahy chladného počasia.

Vylieči kašeľ, zastaví nádchu: Na šípkový ocot vám stačia dve ingrediencie
Pexels

Rozšírte svoju domácu lekárničku o domáce prípravky z prírody, v ktorých je častokrát väčšia sila ako v liekoch. Napríklad šípky si väčšinu svojich vitamínov a minerálov zachovajú, ak z nich pripravíte ocot.

Ocot lepší ako čaj

Ak ste niekedy zbierali a sušili šípky, iste sa vám stalo, že po čase vaše zásoby napadlo mole alebo splesniveli. No ak sa rozhodnete pripraviť si z týchto plodov ocot, nič podobné vám nehrozí. Pri správnom skladovaní má skutočne dlhú trvanlivosť a rovnaké, ak nie väčšie benefity pre zdravie.

Výroba šípkového octu

Na prípravu potrebujete 300 gramov šípok, pol litra jablčného octu a dobre tesniacu sklenenú nádobu. Najskôr šípky dobre umyte, usušte a zbavte ich prípadných poškodených častí. Odrežte aj oba konce a potom každý plod prekrojte. Z vnútra však nič neodstraňujte, práve v tom je sila domáceho medikamentu.

Následne naplňte nádobu šípkami a zalejte ich octom tak, aby boli skutočne ponorené. Stačí už len skladovať na suchom tmavom mieste pri izbovej teplote. Počkajte si dva až štyri týždne, potom extrakt sceďte a šípkový ocot môžete používať.

Ocot na zdravie

Najjednoduchšie užívanie šípkového octu je zakomponovať ho do varenia. Vďaka tomu budete mať neustále prísun vitamínov a minerálov zo šípok, ktoré budú pôsobiť na organizmus ako prevencia. Šípkový ocot sa hodí do omáčok, zálievok, polievok a dokonca aj do niektorých nátierok.

Ak vás na jeseň či v zime bude trápiť kašeľ, stačí navlhčiť plienku alebo inú látku šípkovým octom a na noc si ju priložiť na hrdlo. V prípade nádchy a zapchatého nosa sa odporúča ocot pravidelne inhalovať.

Okrem zdravotných prínosov však môže šípkový ocot zmeniť aj stav vašej pokožky a vlasov. Ak ho budete používať ako tonikum raz denne, môžete sa zbaviť jazvičiek po akné a eliminovať tvorbu kožného mazu. V prípade masírovania octu do pokožky hlavy zas predídete tvorbe lupín a rovnako sa vám budú vlasy menej mastiť.

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok