Mamahotel do tridsiatky. Mladí ľudia na Slovensku stále dlhšie ostávajú bývať u rodičov

ta3/Alžbeta Múcsková
17.9.2022 00:00

Mladí ľudia ostávajú na Slovensku podľa štatistiky eurostat u rodičov až do 31 rokov. V porovnaní s ostatnými európskymi štátmi je tento priemer vyšší takmer o päť rokov. Dôvodom sú hlavne nízke mzdy, slabá kúpna sila a stále stúpajúce ceny nehnuteľností a podnájmov. Väčšina mladých tak nemá šancu osamostatniť sa skôr.

dievčatá izba bývanie 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Mladí ľudia čoraz dlhšie ostávajú bývať u svojich rodičov. Podľa štatistík eurostat sa sťahujú do vlastného až vo veku 31 rokov, teda približne o päť rokov neskôr, ako je európsky priemer. Dôvodom sú hlavne stále drahšie nehnuteľnosti a podnájmy, ktoré si nemôžu dovoliť.

Podľa štatistiky eurostat z minulého roku Slovensko patrí medzi päť krajín, v ktorých mladí ľudia žijú najdlhšie u rodičov. Vyšší priemerný vek "opustenia hniezda" má iba Portugalsko, Chorvátsko a Srbsko. Európsky priemer je 26,5 rokov. V Česku je priemerný vek odsťahovania sa od rodičov značne nižší, ako u nás, a to 25,9 rokov. Táto situácia sa pravdepodobne tak skoro nezmení. "Plánujem bývať u rodičov približne do tridsiatky, aby som si našetril na kúpu vlastného bývania," prezradil 23-ročný pracujúci Dominik Kusý, ktorý žije v Bratislave u rodičov.

Opustenie hniezda

Osamostatnenie sa je veľkým krokom v živote každého mladého človeka. "Je vnímané ako jeden z predpokladov bezproblémového fungovania partnerstva a založenia vlastnej rodiny. Je vlastne logickým vyústením a ďalším míľnikom k dospelosti po skončení štúdia a následnom vstupe na trh práce," vysvetlil sociológ Roman Džambazovič v publikácii z roku 2022 Dospievanie na Slovensku.

S otvorením ekonomiky ešte viac stúpli ceny nehnuteľností, týka sa to najmä dvoch krajov TASR/Jaroslav Novák

Zároveň je ale vlastné bývanie pri neustále rastúcich cenách nehnuteľností a podnájmov čoraz zložitejšie. Na jednej strane spoločnosť očakáva, že sa mladí osamostatnia čo najskôr, no na druhej im to ekonomická situácia nedovoľuje. "Mladí ľudia, ktorí len začali pracovať a nemajú dostatočný príjem, môžu mať sťaženú cestu k vlastnému bývaniu. Je celkom reálne, že im banka neposkytne dostatočnú výšku úveru," uviedla pre ta3 riaditeľka pre úvery v spoločnosti FinGo.sk Eva Šablová. Ceny nájmov sa taktiež šplhajú vysoko a ich splácanie nie je pre bežného začínajúceho zamestnanca možné.

Ako sa osamostatniť

Nákup vlastného bytu či domu je takmer nereálny. Podľa údajov Národnej banky Slovenska sa priemerná cena bytov vyšplhala v druhom štvrťroku 2022 na takmer tritisíc eur za meter štvorcový, čo je o 6,8% viac než v prvom. "Ceny nehnuteľností sú veľmi vysoké. S mojím platom nemám ani šancu získať hypotéku," povedal Kusý.

Aby si mladí ľudia mohli dovoliť kúpu vlastnej nehnuteľnosti, musia na to myslieť dopredu. "Pre dosiahnutie čo najlepších podmienok v banke odporúčam mladým, aby si ideálne plánovali hypotéku v období, keď budú mať stabilný a trvalý príjem, ideálne dlhšie ako 1 rok bez zmeny," odporučila Šablová. Taktiež upozornila na nerozvážne míňanie na auto či dovolenku, ktoré sa im môžu v budúcnosti vypomstiť.

Pavol Kožík: Bytov je málo a o dva tri roky bude situácia horšia TASR/Štefan Puškáš

Najlepšou možnosťou pre mladých ľudí pri kúpe nehnuteľnosti je finančný štart. Šablová radí rodičom, aby už od útleho veku prispievali deťom do sporiaceho systému. "Za 18 až 25 rokov dokážu aj vďaka odloženým 30 € mesačne nakumulovať zaujímavú sumu, ktorá bude možno jednou z mála dostupných ciest k vlastnému bývaniu ich dieťaťa v čase, kedy už bude pomýšľať na osamostatnenie sa od rodičov," dodala.

Veľa mladých odchádza za lepšími peniazmi a výhodnejším bývaním do zahraničia. "Keď som si robil prieskum, zistil som, že aj v Spojených štátoch či Kanade je pomer miezd a cien bývania oveľa prístupnejší, ako u nás," sťažuje sa Kusý. Pokiaľ otázka stále rastúcich cien bývania ostane neriešená, doba bývania u rodičov sa bude pri mladých ľuďoch naďalej predlžovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok