V Mníchove sa po dvoch rokoch koná Oktoberfest. Odborníci varujú pred šírením nákazy

ta3 ČTK
17.9.2022 08:00

Na sviatok piva sa v bavorskom Mníchove čaká s napätím a nedočkavosťou, predchádzajúce dva ročníky sa totiž kvôli pandémii nekonali. Pandémia síce stále neskončila, ale festival sa koná bez akýchkoľvek obmedzení, čo mnohých zdravotných odborníkov znepokojuje.

Oktoberfest zeny (SITA)
SITA

Začiatok festivalu si nenechajú ujsť žiadne nemecké médiá. Primátor Mníchova Dieter Reiter bude na poludnie narážať prvý sud s pivom pod dozorom kamier. Jeho úlohou bude nielen sud naraziť, ale použiť na to aj čo najmenej úderov. Pre Reitera by to nemusel byť problém, pretože je spoludržiteľom rekordu v podobe dvoch úderov. 

Najhoršie sa naopak v roku 1950 viedlo starostovi Thomasovi Wimmerovi, ktorý na narazenie suda potreboval 17 úderov. "O’zapft is!" zvolá Reiter, čo znamená, že sud je narazený. Podľa tradície potom prvý liter piva načapuje bavorskému premiérovi Markusovi Söderovi. Po tomto akte si budú môcť pivo dopriať aj ostatní návštevníci, ktorých sú každoročne milióny.

Výdatná hostina v Mníchove

V roku 2019, kedy sa Oktoberfest konal naposledy, sa festivalu zúčastnilo 6,3 milióna hostí, ktorí vypili 7,3 milióna litrových pív. Tento alkoholický nápoj nie je na festivale nijako lacný a oproti roku 2019 zdražel o dve eurá. Litrák teraz vyjde na 12,6 až 13,8 eura. Obľúbeným pokrmom k pivu sú pečené kurčatá a voly. Kurčatá sa vždy počítajú na státisíce, volov sa v roku 2019 zjedlo 124 a k tomu ešte 29 teliat.

Zatiaľ čo usporiadatelia sa tešia, že po dvoch vynechaných ročníkoch sa festival opäť koná, mnohí zdravotní odborníci neskrývajú strach z následného prudkého nárastu počtu nakazených covidom. Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach nabáda k opatrnosti a odporúča nosiť rúška všade tam, kde nie je dostatočný rozostup.  Spolkové krajiny navyše môžu od októbra nariadiť rúška v interiéroch a tiež na masových akciách v exteriéri, čo sa ale Oktoberfestu pravdepodobne nedotkne.

Oktoberfest (SITA) SITA

Bavorský premiér medzitým označil Lauterbachove výzvy a obavy za prehnané. "Covidová situácia je stabilná a žiadne výrazné zaťaženie nemocníc nebude," povedal Söder v rozhovore s denníkom Bild. "Ja prídem bez rúška," vyhlásil. Dodal ale, že je na každom, aby sa rozhodol, či na festival príde alebo zostane doma. "Všetkým prajem pekný Oktoberfest. Ani ja nechcem zábavu kaziť, milý Markus, napriek tomu prosím každého, kto na festival pôjde, aby sa vopred otestoval. Apelujem na vzájomný ohľad," uviedol v reakcii na Södera minister Lauterbach.

Môže rozšíriť infekciu

K ohľaduplnosti vyzval aj bavorský minister zdravotníctva Klaus Holetschek, podľa ktorého test pred návštevou festivalu nie je zlé odporúčanie. "Testy sú dnes dostupné všade," povedal. Holetschek zároveň súhlasí so Söderom, že rúška na Oktoberfeste nemajú žiadny zmysel. Ako prevenciu navrhuje, aby ľudia po návšteve radšej pár dní pracovali z domu. Bez rúška sa chystá prísť aj šéf Oktoberfestu Clemens Baumgärtner, podľa ktorého sa počas pandémie každý tak trochu stal amatérskym virológom, aby dokázal riziká vyhodnotiť. "Ak má niekto nádchu alebo sa necíti úplne zdravý, možno je to signál, aby na lúku nechodil," dodal.

Odborníci však nepochybujú o tom, že Oktoberfest prispeje k rozšíreniu infekcie. Na začiatku mesiaca sa v dolnobavorskom Abensbergu konal veľký festival Gillamoos. V celom okrese je teraz najvyššia sedemdňová incidencia v Nemecku, podľa Inštitútu Roberta Kocha okres hlási v sedemdňovom úhrne 1093 novo nakazených na 100.000 obyvateľov. Celonemecký priemer je pritom 250. Aké budú mať obavy ľudí vplyv na návštevnosť, bude jasné až po pivných slávnostiach, ktoré sa radia medzi najväčšie svojho druhu na svete.

Začiatok festivalu spadá do októbra 1810, kedy po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s dostihmi. Akcia mala úspech a začala sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj potom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok