Andrej Babiš na súd v kauze Čapí hnízdo nedorazil. Vypovedať prišiel jeho syn

TA3 TASR
16.9.2022 10:48

Na súd v dotačnej kauze Čapí hnízdo prišiel vypovedať Andrej Babiš junior, syn bývalého českého premiéra a predsedu hnutia ANO. Ani jeden z obžalovaných sa na piatkovom pojednávaní nezúčastňuje. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

Andrej Babiš na súd v kauze Čapí hnízdo nedorazil. Vypovedať prišiel jeho syn
TASR - Barbora Vizváryová

Svedok pred začiatkom pojednávania novinárom povedal, že s otcom nebol v kontakte a vypovedať bude. Andrej Babiš mladší v kauze dotačného podvodu figuroval pôvodne ako obvinený. Podľa dokumentov o prevode akcií firmy ZZN Agro Pelhřimov, ktorá patrila do holdingu Agrofert a neskôr sa premenovala na Farmu Čapí hnízdo, vlastnil časť akcií spolu so sestrou Adrianou a otcovou druhou manželkou Monikou.

Babiš junior však pri výsluchu z prípravného konania uviedol, že si na podpis takejto zmluvy nepamätá a zrejme ju niekto podpísal zaňho. V utorok na súde vypovedal písmoznalec Aleš Čulík, podľa ktorého je zhoda podpisov Andreja Babiša mladšieho a jeho otca pravdepodobná, nedá sa však jasne potvrdiť. Expremiér vylúčil, že by synov podpis na dokumente sfalšoval.

Syn tiež v minulosti otca obvinil, že ho nechal uniesť na Krym, aby proti nemu nemohol v kauze svedčiť. Na polostrov odišiel spolu s Petrom Protopopovom v roku 2017 krátko na to, ako bolo voči nemu vznesené obvinenie. Polícia však nenašla dôkazy, ktoré by potvrdili, že ho tam odviezol nedobrovoľne.

Protopopova manželka Dita sa ako lekárka o Babiša mladšieho starala v čase, keď uňho prepukla duševná choroba a bol hospitalizovaný na psychiatrii. Vypracovala tiež správu o jeho zdravotnej nespôsobilosti, pre ktorú nemal byť v kauze Čapí hnízdo stíhaný. Andrej Babiš neskôr polícii poskytol dva lekárske posudky, podľa ktorých je zdravotne v poriadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok