Útočníka, ktorý chcel zastreliť argentínsku viceprezidentku, obvinili z pokusu o vraždu

TA3 TASR
16.9.2022 07:44

Útočníka, ktorý sa pokúsil zastreliť argentínsku viceprezidentku Cristinu Kirchnerovú, vo štvrtok spolu s jeho priateľkou obvinili z pokusu o vraždu. Informovala o tom agentúra AFP.

Útočníka, ktorý chcel zastreliť argentínsku viceprezidentku, obvinili z pokusu o vraždu
TASR/AP

Muža menom Fernando Sabag Montiel (35) zatkli 1. septembra krátko po pokuse o atentát na argentínsku viceprezidentku. Na hlavu jej namieril zbraň, ktorá však nevystrelila. Jeho priateľku Brendu Uliarteovú (23) polícia zadržala tri dni po incidente na železničnej stanici v Buenos Aires.

Dôvod, prečo nabitá zbraň nevystrelila, úrady stále nevysvetlili. Zdá sa však, že v nábojovej komore pištole nebol náboj. Sudkyňa María Capuchettiová, ktorá vedie tento prípad, vzniesla oficiálne obvinenia voči Montielovi a Uliarteovej z pokusu o vraždu s priťažujúcimi okolnosťami. Obaja naďalej zostanú v cele predbežného zadržania, vyplýva zo súdnych dokumentov, do ktorých nahliadla agentúra AFP.

Argentínska polícia má k dispozícii videozáznamy, ktoré zachytávajú uvedenú dvojicu na mieste činu v deň atentátu. V ich mobiloch sa našli aj fotografie, na ktorých pózujú s pištoľou od firmy Bersa. Capuchettiová zatiaľ nezniesla obvinenia voči ďalším dvom zadržaným osobám v tomto prípade, Agustine Díazovej (21) a Gabrielovi Carrizovi (27).

Úrady uviedli, že existujú dôkazy o "plánovaní a dohode" medzi Montielom a Uliarteovou. Motívy ich činu však zatiaľ nie sú známe. Vyšetrovanie doposiaľ nepreukázalo, že by bola táto dvojica politicky radikálna. Montiel však má na tele tetovania neonacistických symbolov.

Kirchnerová je niekdajšia argentínska prezidentka a v súčasnosti čelí obvineniu z korupcie. Deň po pokuse o atentát sa v niekoľkých argentínskych mestách zhromaždili desaťtisíce ľudí, ktorí jej vyjadrovali podporu.

Témy: Buenos Aires
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok