Zelenina podľa piatich elementov: Takto môžete ovplyvniť svoje zdravie a činnosť orgánov

TA3/zm
23.9.2022 08:00

Nielen leto, ale aj jeseň je bohatá na dozrievanie zeleniny. Ak sa budete riadiť podľa elementov ako je oheň, voda, zem, drevo a kov, dokážete pomocou nej vyriešiť množstvo neduhov.

Zelenina podľa piatich elementov: Takto môžete ovplyvniť svoje zdravie a činnosť orgánov
Pexels

Ak chcete svoje telo harmonizovať, môže vám v tom pomôcť zelenina a jej netypické delenie podľa troch elementov. Zistite, čo všetko sa dá pomocou nich vyriešiť.

Výber zeleniny

Ak by sme mali ísť na to botanicky, alebo skôr po lopate, rozdelili by sme zeleninu na listovú, koreňovú a plodovú. Už len podľa takéhoto výberu si dokážete ovplyvniť fungovanie organizmu. Napríklad koreňová zelenina, ktorá má silu práve v koreni, podporuje celkovo u ľudí vitalitu. Spája sa tiež so spodnou časťou tela a zdravotne ovplyvňuje najmä črevá či močový mechúr.

Plodová zelenina je zas skvelá na stres, ktorý ovplyvňuje tráviaci trakt. Spája sa so žalúdkom či pankreasom.

A listová zelenina harmonizuje zas hornú časť tela, teda srdce, mozog a dýchacie cesty.

Bezpochyby ide o netypické rozdelenie zeleniny, ale ešte menej známe je jej členenie podľa elementov oheň, voda, zem, drevo a kov.

Element oheň – červená zelenina

Každý z piatich elementov sa spája s typickou farbou. V prípade ohňa je to červená a spája sa so srdcom a tenkým črevom. Ak si pravidelne doprajete paradajky, cviklu alebo mrkvu, pozitívne ovplyvníte práve fungovanie spomenutých orgánov.

Element voda – modrá, fialová a čierna zelenina

Voda so svojou typickou modrou farbou nie je na prvý pohľad v prípade zeleniny až tak veľmi zastúpená, no ak to rozšírime o fialovú a čiernu, zrazu zistíte, koľko druhov je okolo nás. Kapusta, baklažán či fazuľa súvisia s chodom obličiek a močového ústrojenstva.

Element zem – oranžová zelenina

Ellement zeme sa spája s oranžovou farbou a snáď ako prvé vám napadne hokkaido. Presne to je druh zeleniny, ktorý podporí celkové trávenie a spája sa konkrétne s orgánmi ako pankreas, žalúdok a slezina.  

Element drevo – zelená zelenina

Zelená zelenina patrí podľa elementov k drevu, ktoré sa zameriava na fungovanie pečene a žlčníka. Ak máte teda tráviace problémy, mali by ste si stravu spestriť práve touto zeleninou. Odborníci na výživu odporúčajú obzvlášť brokolicu, kapustu a akúkoľvek fermentovanú zeleninu.

Element kov – biela zelenina

Pľúca a hrubé črevo ovplyvňuje element komu, ktorý sa v prípade zeleniny spája s bielou farbou. Ak chcete podporiť činnosť práve týchto orgánov, mali by ste do jedálnička zaradiť bielu reďkovku, cibuľu, cesnak, patizón či chren.  

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok