Nezbierajte ich len na dekorácie: Pripravte si gaštanový prací prášok, zubnú pastu aj kúpeľ

TA3/zm
22.9.2022 16:00

Možno ste už zo zbierania gaštanov vyrástli a považujete to za aktivitu pre deti. No keď zistíte, čo tieto nejedlé plody dokážu, opäť sa vyberiete po ne do prírody.

Nezbierajte ich len na dekorácie: Pripravte si gaštanový prací prášok, zubnú pastu aj kúpeľ
Pexels

Padajúce gaštany sú typické pre prichádzajúce jesenné obdobie a hoci tento druh nepatrí medzi jedlé, neznamená to, že je len na dekoráciu. Dokážete si z neho vyrobiť prací prostriedok či pridať gaštany do kúpeľa.

Prací prostriedok

Tento prírodný prací prášok ocenia najmä alergici. Popučené alebo rozdrvené gaštany zalejte vychladnutou prevarenou vodou a nechajte stáť, až kým sa v nádobe nevytvorí niečo podobné ako rozpustené mydlo. Práve to je výťažok, ktorý môžete používať ako prací prášok, stačí vodu scediť a mazľavú časť si odložiť do nejakej nádoby.

Gaštany do kúpeľa

Tento trik sa rozhodne oplatí vyskúšať. Z dobre preschnutých gaštanov stiahnite hnedú šupku a biele vnútro pomeľte na prášok. Stačí polievkovú lyžicu zaliať asi pollitrom vody a nechať v noci postáť. Na druhý deň priveďte roztok k varu a vlejte do napustenej vane.

Takýto kúpeľ zlepšuje prekrvenie kože a má anti-age účinky. Táto voda pozitívne vplýva aj na kvalitu vlasov, budú vám menej padať, menej sa mastiť a urýchlite ich rast.

Zubná pasta

Vyskúšajte prírodné bielenie zubov, áno, opäť s pomocou nejedlých gaštanov. Ošúpte ich a biele jadro nechajte dôkladne niekoľko dní vyschnúť, napríklad na okne. Potom pomeľte a prášok používajte pri umývaní zubov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok