Zeler na pleť a na vlasy? Skrášľujúce masky pripravíte zo stopkového aj koreňového

TA3/zm
22.9.2022 08:00

Ak ste ho doteraz využívali len v kuchyni, mali by ste vedieť aj o jeho skrášľovacích účinkoch. Zeler je bežne dostupná zelenina, ktorá môže prospieť vašej pleti i vlasom.

Zeler na pleť a na vlasy? Skrášľujúce masky pripravíte zo stopkového aj koreňového
Pexels

Je jedno, či zvolíte stopkový zeler alebo klasickú koreňovú zeleninu. Oba sú zdrojom kyseliny listovej, draslíku a vitamínov A až E. Všetky tieto benefity nemusíte prijímať len v jedle, výborné účinky budú mať aj v rámci vonkajšieho použitia.

Anti-age zeler

Vitamíny A a E sú známe v boji proti vráskam, a presne tie zeler obsahuje. Udržiavajú pokožku hydratovanú, pevnú a pružnú, čím krásne vyhladzujú vrásky.

Zelerovú masku si môžete pripraviť z klasickej koreňovej zeleniny, ale aj z jeho stopkovej verzie. Ideálne je využiť zeler dvakrát. Najskôr ho odšťaviť a potom „odpad“ nevyhodiť, ale spracovať ako účinný kozmetický zábal.

Rozmixovaný klasický zeler alebo zostatky z odšťaveného stopkového zeleru zmiešajte s kvalitným bielym jogurtom, ktorý obsahuje kyselinu mliečnu a bude rovnako pre pleť prospešný. Tento druh masky zároveň pôsobí exfoliačne a zbaví vás odumretých kožných buniek.

Zelerom proti vyrážkam

Zelerová dreň chladí pokožku a upokojuje vyrážky, takže túto masku môžete rovnako aplikovať aj na mastnú pleť so sklonmi k tvorbe akné. Ak chcete, aby maska splnila aj efekt peelingu, použite klasickú zelerovú buľvu, ktorú nerozmixujete úplne dohladka.

Okrem kombinácie zeleru s bielym jogurtom môžete v prípade mastnej pleti zvoliť aj masku, do ktorej pridáte uhorku. Tá má výborné hydratačné aj hojivé účinky.

Maska na vlasy

Okrem pleti sú vitamíny a minerály obsiahnuté v zeleri ideálne aj pre rast vlasov. Pomixujte zeler a pridajte trochu panenského olivového oleja. Aplikujte na mokré vlasy na štvrťhodinku a zabezpečíte si rýchlejší rast vlasov, minimalizujete tvorbu lupín a budete predchádzať padaniu vlasov. Po 15 minútach masku dôkladne opláchnite.

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok