Najväčšie chyby pri užívaní liekov: Skladovanie, rozpolenie tabletiek a zlé kombinácie

TA3/zm
21.9.2022 16:00

Každý má doma zásobu aspoň základných liekov, no nie každý vie, ako s nimi narábať. Podstatné je skladovanie, dávkovanie aj kombinácie medikamentov.

Najväčšie chyby pri užívaní liekov: Skladovanie, rozpolenie tabletiek a zlé kombinácie
Pexels

Pozrite sa, aké najčastejšie chyby s liekmi robíme. Skladovanie nie je najväčší problém, sami sa ohrozujeme niektorými kombináciami stravy na pilulky.

Odporúčaná dávka

Každý pätnásty človek skončí v nemocnici len preto, že si neprečíta príbalový leták k liekom, a tak nedodrží v prvom rade dávkovanie. Väčšia dávka piluliek totiž nemusí znamenať aj väčšiu pomoc. Častokrát sa pacienti priotrávia alebo predávkujú, obzvlášť paracetamolom.

Nesprávna kombinácia

Nesprávnou kombináciou nemáme namysli len jednu pilulku s druhou, ide skôr o to, čo popri užívaní liekov jeme a pijeme. Dala by sa o tom napísať kniha, ale aspoň to najdôležitejšie a najčastejšie v rámci domácej samoliečby. Účinok antibiotík znižujú mliečne výrobky, čierne čaj aj čierne uhlie. Čo sa týka celkového zníženia účinku piluliek, vplyv môže mať aj rakytník, echinacea, sója a kurkuma. Kombináciu s alkoholom snáď prízvukovať ani nemusíme.

Rozpolenie tabletiek

Pozor na tablety, nie všetky sa môžu rozpoliť alebo rozdrviť. Niektoré majú na povrchu ochranný film alebo sú uzatvorené v kapsule práve preto, že účinné látky majú zafungovať až v črevách. Kým sú v žalúdku, chráni ich práve forma, v ktorej sa predávajú, takže nie je vhodné, aby ste ju narušili polením.

Skladovanie liekov

Väčšina liečiv si vyžaduje skladovanie pri izbovej teplote medzi 15 až 25 stupňami, samozrejme sú výnimky. Niektoré medikamenty majú dokonca v príbalovom letáku uvedené, že by mali byť v chladničke, no mnoho ľudí si z tohto odporúčania urobí zvyk, a tak automaticky putujú aj iné lieky do chladničky, čo nie je v poriadku.

Sledujte exspiráciu

Tak ako pri potravinách, aj pri liekoch je dôležité sledovať dátum spotreby. Najmä masti alebo kvapky mávajú obvykle oveľa kratšiu životnosť, niekedy to môžu byť po otvorení len dni alebo týždne.  

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok