Do práce už toľko necestujeme, home office sa stal rutinou. Ako nás pandémia zmenila?

ta3/Nicolette Ftackova
29.9.2022 06:00

Pracovný trh sa neustále mení, no jednu z najväčších zmien spôsobila pandémia. Časť zamestnancov sa presunula z kancelárií do bytov a domov. S oslabeným vírusom sa však do firiem vrátila len časť, ktorá využíva hybridný štýl práce. Pri akých pozíciách je práca z domu vítaná, a s ktorými povolaniami ju ponúkajú najčastejšie?

home office práca z domu 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Práca z domu ako benefit

Počas pandémie sa zvýšil počet pracovných možností, ktoré nevyžadujú od zamestnanca zdržiavať sa na pracovisku. "Najviac takýchto ponúk vidíme najmä v IT. Zamestnávatelia sa týmto spôsobom snažia zvýšiť svoje šance pri hľadaní novej IT pracovnej sily. Takto môžu zaujať aj uchádzačov, ktorí nebývajú v meste sídla spoločnosti," uviedla. Ako Richterová dodala, aj preto je dnes možné, že zamestnanec pracuje z domu z východného Slovenska pre firmu, ktorá pôsobí na západe krajiny. Pred pandémiou bolo niečo takéto veľmi ojedinelé.

Pracovné podmienky, náborový proces aj očakávania od nádejného uchádzača sa menia. "Všeobecne môžeme potvrdiť, že firmy aktuálne hľadajú ľudí, ktorí majú mäkké zručnosti na dobrej úrovni. V tomto prípade sa rozprávame napríklad o komunikácii, logickom či analytickom myslení, schopnosti rozhodovať a brať na seba zodpovednosť a podobne," povedala Richterová. 

Človek s mäkkými zručnosťami je univerzálnejší a má tendenciu učiť sa nové veci rýchlejšie a napredovať na svojej pozícii. "Dlhé roky zdôrazňujeme, že ľudia by nemali zanedbávať nielen takzvané hard skills (pozn. red. zručnosti, ktoré si vyžadujú formálne štúdium), ale určite pracovať aj na soft skills (pozn. red. tzv. ľudské zručnosti, charakterové čtrty)," vysvetlila.

Stalo sa akýmsi neslávnym trendom, že firmy uverejňujú tú istú pozíciu niekoľkokrát za sebou v krátkom časovom úseku. Fluktuáciu vidia niektorí zamestnávatelia ako pozitívum. "Určite sa stretávame s firmami, ktoré pridávajú často tie isté pracovné ponuky. V tomto prípade však treba dodať, že pre uchádzačov rozhodne nejde o dobrý impulz a pre firmu to môže byť naozaj neskôr problémom. Kazí jej to firemnú značku," dodala na záver Richterová.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok