Picasso otrasie svetom umenia. Zakladateľa kubizmu si bude celý svet pripomínať desiatkami výstav

ta3 ČTK
17.9.2022 07:00

Budúci rok bude vo svete umenia venovaný španielskemu maliarovi Pablovi Picassovi, ktorý bude "sláviť" 50 rokov od svojho úmrtia. Múzeá predovšetkým v Španielsku a Francúzsku, ale aj v ďalších európskych krajinách a USA chystajú spolu 42 výstav venovaných tvorbe jedného z najvýznamnejších umelcov 20. storočia, informovala agentúra AFP.

Picasso otrasie svetom umenia. Zakladateľa kubizmu si bude celý svet pripomínať desiatkami výstav
TASR/AP

Picassa si výstavami pripomenú múzejné inštitúcie ako madridské Prado, parížske Centre Pompidou alebo newyorské Metropolitné múzeum umenia. Chystá sa bezprecedentná výstavná "mobilizácia" kvôli "najslávnejšiemu umelcovi moderného umenia". Týka sa 38 významných inštitúcií v Európe a USA a pripravovala sa 18 mesiacov, oznámili španielsky minister kultúry Miquel Iceta a jeho francúzska kolegyňa Rima Abdulová-Malaková v madridskom Múzeu kráľovnej Sofie.

Výstavy umožnia "ukázať všetky stránky" španielskeho maliara, ktorý sa narodil v roku 1881 v Malage na juhu Španielska a zomrel v roku 1973 v juhofrancúzskom Mougins.

Oslavy začnú 23. septembra v madridskej Fundación Mapfre výstavou Pablo Picasso a dematerializácie skulptúry. Ukončené budú v apríli 2024 v parížskom múzeu Petit Palais retrospektívou Paríž moderny (1905-1925). Akcie venované Picassovi sa však uskutočnia napríklad aj v Nemecku, Švajčiarsku, Rumunsku a Belgicku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok