Nečas pozve Klausa do Snemovne, ten obhajovať amnestiu nechce

TA3
9.1.2013 19:54

Český premiér Petr Nečas bude s prezidentom Václavom Klausom rokovať o jeho prípadnom vystúpení v Snemovni. Na dnešnom rokovaní českej vlády ho k tomu vyzvala strana TOP 09. Tá chce aby Klaus s poslancami prediskutoval kontroverznú amnestiu.

Klaus nehodlá znova vysvetľovať poslancom svoju amnestiu

Český prezident Václav Klaus nehodlá znova vysvetľovať poslancom dôvody svojej amnestie. Na štátnej návšteve v Nemecku to dnes exkluzívne uviedol pre Český rozhlas.

Klaus tak reagoval na rokovanie vlády, na ktorom ministri poverili premiéra Petra Nečasa, aby hlavu štátu pozval na schôdzu Poslaneckej snemovne, ktorá bude kvôli amnestii hlasovať na podnet strany ČSSD o dôvere vlády.

"Po prvé by som povedal, že amnestia je taká jasná, taká jednoduchá, taká presná, taká zrozumiteľná - pre každého, kto jej chce rozumieť - že je celkom zbytočné pokúšať sa ju znova a znova vysvetľovať," povedal prezident.

"Iba by som im musel tú amnestiu prečítať a dať im za domácu úlohu, aby si ju aj oni v pokoji prečítali. Takže o amnestii nemá zmysel diskutovať," dodal.

Českým novinárom v Berlíne povedal, že nechce byť spoluhráčom ľudí, ktorí amnestiu používajú ako politickú hru proti nemu samotnému, proti súčasnej vláde a proti premiérovi Nečasovi.

Predseda vlády dnes vylúčil, že jeho podpis novoročnej amnestie hlavy štátu bol politický obchod. Reagoval tak na špekulácie, že tým prezidenta primal podpísať vládny daňový balíček. Takisto uviedol, že ho trápi, ak amnestia, ktorá mala byť výrazom milosrdenstva, zvýšila napätie v spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok