Staré testy v autoškolách končia. Od januára čakajú žiadateľov ťažšie otázky

ta3/Alžbeta Múcsková
15.9.2022 01:00

Nový spôsob testovania a ťažšie otázky čakajú od januára každého študenta autoškoly. Majú aj novú formu. Namiesto papierových testov budú prebiehať elektronicky na dopravných inštitútoch a okresných úradoch. Trvanie celej skúšky sa taktiež predĺži z jedného dňa až na týždeň.

autoškola 1140 px (TASR/Štefan Puškáš)
TASR/Štefan Puškáš

Testovanie v autoškolách sa od januára zmení. Slovensko prechádza z papierových na elektronické testy, ktoré by mali byť ťažšie a náhodne generované. Zmena sa dotkne všetkých kategórií vodičských oprávnení.

Zavedenie novej testovacej formy je súčasťou modernizácie štátu. "Slovensko je jednou z posledných krajín v Európskej únii, kde prebiehajú skúšky v autoškole ešte "písomnou formou", preto je potrebné prispôsobiť sa aj u nás modernému trendu," vysvetlil predseda predstavenstva Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl Jozef Rohaľ.

Zároveň by elektronické testy mohli podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku zabrániť korupčnému správaniu pri teoretickej skúške, zvýšiť jej objektívnosť, počet vyskúšaných žiadateľov a úroveň ich vzdelávania. Rohaľ vyzdvihuje očakávanú efektívnosť nových testov a vyhodnotenie programom bez zásahu človeka.

Teoretická časť skúšky inak

Dnes majú testy 27 otázok, za ktoré môže študent autoškoly získať 55 bodov. Na jeho vypracovanie má 20 minút. "Písomný test, cvičisko a následne praktická jazda. Ide o postupovú skúšku, teda ak urobím prvú časť, potom môžem vykonať druhú časť a až následne tretiu časť," objasnil majiteľ bratislavskej autoškoly Ľuboš Lipan.

Autoškola TASR/Pavol Zachar

Po novom roku sa počet otázok zvýši na 40 a počet bodov na 100. Časový limit sa predĺži na 30 minút. "Pribudnú otázky ohľadom teórie vedenia vozidla, pravdepodobne aj základnej údržby a predpísaných dokladov na vedenie vozidla," dodal Lipan. Testy nebudú žiadatelia vyplňovať v konkrétnych autoškolách, ale na jednotlivých dopravných inšpektorátoch alebo okresných úradoch. Na praktickú skúšku (cvičisko a jazdu) budú následne čakať sedem až desať dní.

Databázu nových otázok pripraví Ministerstvo vnútra a bude obsahovať približne štyritisíc úloh, z ktorých systém náhodne poskladá individuálny test pre každého skúšaného. "Každá otázka bude mať bodovú hodnotu 1, 2, 3 alebo 4 body, pričom celkový súčet bodov za všetky správne odpovede bude najviac 100 bodov. Žiadateľ bude na teoretickej skúške hodnotený klasifikačným stupňom prospel, ak získa najmenej 90 bodov," doplnil Slivka.

Benefity a nevýhody 

Podľa Rohaľa a Slivku by nový testovací systém nemal ovplyvniť ceny autoškôl, ktoré sú už teraz omnoho vyššie, ako pred pár rokmi. Napríklad v Bratislave sa cena kurzu pohybuje až okolo tisíc eur.

autoškola TASR/Pavol Zachar

Nové testovanie by malo okrem elektronického formátu priniesť aj záruku väčšej odbornosti a znalosti vodičov. "Je predpoklad, že testovanie bude zo širšieho spektra znalostí, čo by malo zabezpečiť lepšie vedomosti uchádzačov o vodičské oprávnenie," povedal dopravný analytik Jozef Drahovský.

Cieľom nových otázok je lepšia príprava budúceho vodiča na viaceré situácie, s ktorými sa počas jázd môže stretnúť. "Ministerstvo vnútra predpokladá, že zmena spôsobu vykonávania teoretickej skúšky elektronickým spôsobom bude mať pozitívny vplyv na bezpečnosť cestnej premávky, zníženie počtu dopravných nehôd, ako aj počtu usmrtených osôb v súvislosti s cestnou premávkou," vysvetlil Slivka.

Až prvé mesiace v novom roku ukážu, či nový testovací systém naplní očakávania. Žiadateľom už nebude stačiť zapamätať si niekoľko konkrétnych testov a otázok, ale budú si musieť naštudovať teóriu dopodrobna a vedomosti ovládať aj v praxi. "Náročnejšia forma skúšania nepoškodí pripraveným žiakom a bude určite prínosom na kvalitu budúcich vodičov," tvrdí Rohaľ. Žiadatelia o vodičský preukaz, ktorí chcú stihnúť ešte staré testy, musia absolvovať celý výcvik a aspoň prvú skúšku do konca decembra tohto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok