Komisia obmedzí nadmerné zisky výrobcov energií, členským štátom to prinesie miliardy eur

14.9.2022 10:02

Európska komisia navrhuje zastropovať ceny elektriny vyrábané z neplynových zdrojov, z ktorej predaja majú výrobcovia nebývalé zisky v súvislosti s rekordným rastom cien. Oznámila to predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.

Únijná exekutíva podľa nej tiež chce, aby členské krajiny obmedzili spotrebu elektriny. Hodlá tiež pracovať na dlhodobej reforme energetického trhu. Komisia prichádza s návrhmi päť dní po mimoriadnom rokovaní ministrov energetiky, ktorí exekutívu Únie vyzvali na rýchlu prípravu konkrétnych krokov na obmedzenie dopadu vysokých cien na obyvateľa a firmy. V ich rámci chce EK podľa doteraz neoficiálnych informácií uniknutých do médií stanoviť najvyššiu predajnú cenu elektriny vyrábanej zo solárnych, veterných, jadrových, hnedouhoľných zdrojov či biomasy na 180 eur za megawatthodinu. Všetok zisk nad túto cenu budú môcť využiť štáty na svoje podporné opatrenia.

Za zdražovanie môže Rusko

Členským krajinám by mala pomôcť aj možnosť odobrať 33 percent nadbytočných zdaniteľných ziskov z tohto roku ropným firmám a producentom ďalších fosílnych palív. Von der Leyenová dnes zopakovala, že zásadný podiel na bezprecedentnom zdražovaní majú ruské manipulácie s dodávkami plynu. Rusko podľa pozorovateľov znižovaním objemu dodávaného plynu či úplným zastavovaním dodávok reaguje na postoj európskych krajín k jeho agresii voči susednej Ukrajine a ich jasnú podporu brániacemu sa Kyjevu. Moskva opakované obmedzenia dodávok obvykle zdôvodňuje technickými problémami.

"Radšej plyn spáli, než by ho dodávali... Tento trh už nefunguje," vyhlásila šéfka komisie. EÚ podľa nej síce už výrazne obmedzila svoju závislosť na ruskom plyne a naplnila 84 percent kapacity svojich zásobníkov, v záujme stabilizácie cien však musí podniknúť ďalšie kroky. 

Popri tých spomínaných chce komisia v októbri zmeniť dočasne uvoľnené pravidlá pre štátnu pomoc firmám. Vďaka tomu budú môcť členské krajiny poskytnúť záruky, aby mohli firmy ponúkajúce elektrinu na termínových trhoch získať dostatok likvidity, čo má rozhýbať ochromený trh. EK chce tiež vytvoriť novú referenčnú cenu plynu, pretože doterajší kľúčový termínový kontrakt na plyn vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) je podľa nej zastaraný.

Naproti tomu medzi dlhodobými plánmi je oddelenie ceny plynu a elektriny, na ktorej zdraženie má v súčasnosti práve plyn kľúčový vplyv. "Preto podnikneme hlbokú a celkovú reformu trhu s elektrinou," sľúbila von der Leyenová. Ľudia aj firmy by podľa nej mali viac ťažiť z nízkych výrobných cien elektriny z obnoviteľných zdrojov, do ktorých sa EÚ chystá ďalej investovať a znižovať podiel plynu na jej výrobe.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok