Prečo som vstúpil do tohto neporiadku? Nový minister Káčer vysvetlil, čo ho zlákalo

ta3/Alžbeta Múcsková
14.9.2022 13:47

Rastislav Káčer, Karel Hirman a Viliam Karas nahradili ministrov z SaS, ktorí podali demisie. Prezidentka Zuzana Čaputová ich vymenovala v utorok po návrhu Eduarda Hegera. Čerstvý minister zahraničných vecí Káčer sa vyjadril k svojej novej pozícii v dlhom statuse na sociálnej sieti.

Rastislav Káčer a Zuzana Čaputová
Facebook/Rastislav Kacer

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vymenovala v utorok troch nových ministrov. Rastislav Káčer (Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR), Karel Hirman (Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky) a Viliam Karas (Ministerstvo spravodlivosti SR) nahradili šéfov rezortov z SaS, ktorí podali demisie. 

Prečo prijal ponuku

Minister Káčer zdieľal v utorok večer dlhý status na sociálnej sieti Facebook, v ktorom sa vyjadril ku kľúčovým veciam, ktoré ho na novej pozícii čakajú. Ocenil, že sa Slovensko stalo súčasťou Európskej únie a NATO. "Nielen v histórii našej krátkej štátnosti, ale v našej histórii ako takej, sme neboli suverénnejší, silnejší, slobodnejší a prosperujúcejší," napísal. Vyjadril ale obavy, že je tento stav ohrozený. 

Podľa jeho slov sa sám nevedel rozhodnúť, či má funkciu prijať alebo nie. Pýtali sa ho na to aj jeho priatelia a rodina. "Teraz by som chcel vysvetliť, že prečo som sa rozhodol do toho "mr*níka" ísť," napísal v úvode statusu. 

Vyjadril sa aj k situácii na Ukrajine. Napísal, že táto vojna "je v Európe od konca druhej svetovej vojny najhoršia kríza morálky, práva, pravidiel a akceptovaného status quo."

Obdobie posledných mesiacov nazval zložitým, v otázke vývoja Slovenska zase prikladal veľkú váhu nasledujúcemu roku. "V našom "mr*níku" zavládla ponurá nálada a defetizmus sa šíri rýchlejšie ako covid," uviedol. Vyjadril sa, že bude nasledovať hodnoty slobody a princípy demokracie. 

Napísal, že sa neujal pozície kvôli jej benefitom, ale preto, že cíti istú zodpovednosť pomôcť Slovensku i vo svete. "Keby som odmietol ponuku premiéra Hegera v tejto situácii - poprel by som celý svoj profesionálny život, svoju službu krajine a moju domovskú zahraničnú službu," vysvetlil.

Priklonil sa k tradičným a kresťanským hodnotám svojich predkov. Pri svojom rozhodnutí sa odvolal na verše úkonu kajúcnikov. "Vyznávam všemohúcemu Bohu, i vám, bratia a sestry, že som veľa zhrešil myšlienkami, slovami, skutkami a zanedbávaním dobrého," napísal nový minister. Status zakončil vysvetlením, že ponuku prijal preto, lebo má rád svoju vlasť a priateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok