Kyjev postupuje, ruské jednotky nemusia byť dostatočné silné na protiútok

TA3 ČTK
14.9.2022 08:01

Ukrajinské sily pokračujú v upevňovaní nedávnych územných ziskov v Charkovskej oblasti a zrejme vedú ďalšie ofenzívne boje s cieľom postúpiť ďalej na východ krajiny. Vo svojej pravidelnej analýze vojnovej situácie na Ukrajine to uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Kyjev postupuje, ruské jednotky nemusia byť dostatočné silné na protiútok
TASR/AP

Podľa ISW ukrajinské sily pri meste Borova prebrodili rieku Oskil a ohrozujú ruské pozície na jej ľavom brehu. Inštitút sa pri tom odvoláva na informácie proruských vojnových spravodajcov a blogerov, podľa ktorých spomínaná rieka vo východnej časti Charkovskej mala tvoriť novú frontovú líniu.

"Ruské jednotky pravdepodobne nebudú dostatočne silné, aby zabránili ďalšiemu ukrajinskému postupu pozdĺž celej rieky Oskil, pretože sa nezdá, že by im prichádzali posily," hodnotí americký think-tank. "Ukrajinské jednotky budú zrejme schopné využiť túto slabinu na obnovenie protiofenzívy cez rieku Oskil, ak sa k nej rozhodnú," dodáva.

Ukrajinská armáda ďalej zrejme podniká protiútoky v severnej časti Doneckej oblasti a snaží sa využiť dobytie mesta Svjatohirsk na postup ďalej na východ smerom na Lyman. Podľa ruských zdrojov bol však tento útok zastavený. Bojuje sa tiež pri obci Bilhorivka v Luhanskej oblasti, z ktorej chcú Ukrajinci preniknúť do oblasti súmestia Severodonecku a Lysyčansku.

ISW predtým uviedol, že Kyjev úspešnou ofenzívou v Charkovskej oblasti dosiahol bod obratu vo vojne. Americký prezident Joe Biden k tomu v noci na dnešok povedal, že toto tvrdenie je ťažké potvrdiť. "Je zrejmé, že Ukrajinci dosiahli významný pokrok. Myslím však, že to bude ešte na dlho," povedal s tým, že Spojené štáty v "nadchádzajúcich dňoch" zrejme ohlásia ďalší balíček vojenskej pomoci Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok