EK navrhla, aby cena neplynovej elektriny mala najvyššiu možnú cenu 180 eur za MWh

TA3 ČTK
13.9.2022 16:14

Maximálna predajná cena elektriny vyrábaná neplynovými elektrárňami by mala byť 180 eur za megawatthodinu (MWh). Podľa agentúry Reuters to vyplýva z pracovnej verzie návrhu opatrení na zmiernenie dopadov rastúcich cien energií, ktorého konečnú podobu v stredu v Štrasburgu predstaví Európska komisia (EK). Exekutíva Európskej únie v ňom počíta aj s odobratím 33 percent nadbytočných zdaniteľných ziskov producentom fosílnych palív. Takto získané peniaze by mali členské krajiny využiť na zníženie cien najmä pre ohrozené domácnosti a firmy.

Slovakia Energy sa dištancuje od vyjadrení ministra Sulíka:  K odchodu zo Slovenska sme sa postavili čelom
TASR/AP

Ministri krajín EÚ zodpovední za energetiku na mimoriadnej schôdzke zvolanej českým predsedníctvom v piatok minulého týždňa poverili komisiu, aby v rámci spoločného riešenia krízovej situácie na trhu s energiami pripravila podrobnosti pre zabavenie časti nečakaných ziskov elektrární vyrábajúcich energiu zo zdrojov lacnejších ako plyn. 

Podľa návrhu citovaného agentúrou Reuters sa cenový strop bude týkať solárnych, veterných, jadrových či hnedouhoľných elektrární, rovnako ako producentov elektriny z biomasy.

Maximálna cena bude na úrovni zodpovedajúcej približne polovici ceny, za ktorú sa v Európe predávala elektrina v auguste. Minulý týždeň hlavne vďaka priaznivému vývoju okolo zásob plynu cena tejto suroviny po prvýkrát od začiatku augusta klesla pod 200 eur za MWh. V auguste sa veľkoobchodná cena plynu prechodne dostala k 350 eurám za MWh.

Komisia chce v návrhu okrem dvojice spomínaných opatrení stanoviť aj parametre povinného obmedzenia spotreby elektriny, ktoré sa má týkať bežnej prevádzky aj najvyťaženejších hodín. Zástupcovia únijných vlád budú o návrhoch rokovať na ďalšom mimoriadnom zasadnutí, ktoré zvolal český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela na 30. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok