Divina zo slovenských lesov sa dostala na pulty obchodov, dostať ju len v jedinom reťazci

ta3
14.9.2022 11:46

Divinu z jeleňa, daniela a diviaka zo slovenských lesov nájdu spotrebitelia od septembra už aj na pultoch hypermarketov. Ako prvý prichádza s ponukou kvalitného mäsa reťazec Tesco v troch svojich obchodoch. V budúcnosti by sa predaj diviny mohol rozšíriť aj do ďalších miest.

Tesco PR
TASR/Martin Baumann

Priemerný Slovák skonzumuje ročne okolo 70 kilogramov mäsa, z toho divina predstavuje približne jeden kilogram. Reťazec Tesco je zatiaľ jediným, ktorý začína vo veľkom predávať zdravú slovenskú divinu. Ako uviedol na tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan, mäso z lesnej zvery dokážu po reštrukturalizácii štátneho podniku dodávať na pulty celoročne. Ak bude o divinu záujem, postupne by ju zákazníci mohli nájsť aj v ďalších obchodoch. 

Jeleň, diviak aj daniel

Divinové mäso, ktoré k nám necestovalo cez polovicu sveta, ale je priamo zo slovenských lesov, je nateraz dostupné v troch hypermarketoch - Tesco Bratislava-Lamač, Zlaté piesky a Petržalka. Zákazníci si môžu vybrať z ôsmich mrazených produktov. V ponuke sú tri diviačie mäsá – guláš, stehno bez kosti, chrbát bez kosti, štyri jelenie mäsá – guláš, stehno bez kosti, chrbát bez kosti, plece bez kosti a danielie mäso na guláš.

Dodávateľom diviny, ktoré sa dostáva na pulty reťazca Tesco, je štátny podnik Lesy SR a mäso spracúva pod stálym dohľadom veterinárov v Topoľčiankach. Vďaka dostatočnému pohybu, potrave a čistému prírodnému prostrediu má mäso nízky obsah tuku a cholesterolu, vhodné je preto aj pre deti.

Iniciatíva na predaj diviny prišla zo štátneho podniku Lesy SR. Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku Martin Kuruc, zaujal ho najmä krátky dodávateľský reťazec. Jedným z dlhodobých cieľov Tesca je totiž prinášať udržateľné a zdravé potraviny pre všetkých a za rozumnú cenu. Aj toto je podľa jeho slov jedným z malých krokov, ako sa tomu čo najviac priblížiť. Viac o divine z jeleňov, diviakov a danielov zo slovenských lesov prezradil v rozhovore.

Kto bol iniciátorom predaja slovenskej diviny v reťazci Tesco?

Iniciatíva prišla od štátneho podniku Lesy SR. Okamžite sme zareagovali. Krátky dodávateľský reťazec sa nám zdá byť zárukou kvality, zárukou toho, že dokážeme zákazníkovi dodať kvalitný produkt s vyššou pridanou hodnotou, ktorý chýba v sortimente za rozumnú cenu, a ktorý spestrí ponuku mrazeného mäsa alebo celkovo mäsa, ktoré ponúkame v našich hypermarketoch. Na začiatok sme sa rozhodli spraviť menšiu spoluprácu, divinu začíname predávať v troch našich obchodoch.

Plánujete expandovať s ponukou slovenskej diviny aj do ďalších miest?

O všetkom ostatnom rozhodne zákazník svojím záujmom o mäso. Sme radi, že sa podaril prvý krok, to znamená, že máme kvalitný produkt so slovenskou značkou kvality, ktorý je umiestnený na výrobku, aby sme edukovali zákazníka o tom, aké má divina výhody, a aby sa nebál o kvalitu toho mäsa. 

O tom, či pôjdeme aj do ďalších hypermarketov, či budeme toto mäso ponúkať aspoň ako špeciálnu ponuku v niektorých obdobiach roka, alebo čo s ním ďalej budeme, rozhodne záujem. 

Spomenuli ste, že divina má výhody. Aké benefity má pre ľudský organizmus?

Je to zdravé mäso, má vysokú nutričnú hodnotu. Sú to zvieratá, ktoré žijú voľne v prírode. Lov je, samozrejme, regulovaný a pod správou Lesov SR a spracúva sa v odštepnom závode. Dodávateľský reťazec je tak skrátený na minimum, pretože následne je už distribuovaný priamo do našich troch obchodov.

Slovensko čelí inflačnej kríze a veľkému zdražovaniu. Neobávate sa, či si slovenské domácnosti vôbec budú môcť dovoliť kúpiť toto mäso?

Je možné, že divina nikdy nebude produktom masovej spotreby, ale sme presvedčení, že svojho zákazníka si nájde. S tým sme do tejto spolupráce išli.

Máte prehľad, aká je aktuálne ročná spotreba diviny na hlavu na Slovensku a aká je vo svete?

Zo štatistík, ktoré sú k dispozícii na Slovensku, tvorí spotreba divinového mäsa len približne okolo dvoch percent. Jeho spotreba je naozaj nízka. Je to aj pre dostupnsoť tohto mäsa. Ak nemáte známeho poľovníka, je úplne nízka. 

Ako je to aktuálne s predajom mäsa z diviakov?

Mäso, ktoré ponúkame, je absolútne kvalitné, je za ním stály veterinárny dozor na strane Lesov SR a veľmi prísne hygienické a veterinárske opatrenia, ktoré spĺňame.

Celý rozhovor s Martinom Kurucom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok