Rusko oznámilo, že dohodlo prímerie medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Trvalo len pätnásť minút

TA3 TASR
13.9.2022 13:31

Rusko v utorok oznámilo, že dojednalo prímerie medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktoré malo vstúpiť do platnosti o 8.00 SELČ. Avšak podľa agentúry Reuters, odvolávajúcej sa na azerbajdžanské médiá, sa prímerie začalo porušovať už v priebehu štvrťhodiny.

Rusko oznámilo, že dohodlo prímerie medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Trvalo len pätnásť minút
Twitter/Al Jazeera English

Rusko zároveň vyzvalo obe strany na rešpektovanie prímeria. "Očakávame, že dohoda sprostredkovaná Ruskom o prímerí so začiatkom o 9.00 h moskovského času bude plne implementovaná," vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry AFP.

"Vyzývame zúčastnené strany, aby sa zdržali ďalšej eskalácie, boli zdržanlivé a dôsledne dodržiavali prímerie," dodalo ruské ministerstvo.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan predtým v parlamente uviedol, že boje sú síce menej intenzívne, avšak na niektorých miestach pokračujú. Na zdržanlivosť a mierové riešenie vzájomných sporov vyzval v utorok aj Irán, ktorý susedí s oboma krajinami.

Podľa vyhlásenia arménskej vlády pri azerbajdžanskom útoku delostrelectvom a dronmi na pohraničné územia v Arménsku zahynulo najmenej 49 arménskych vojakov. Arménsko zároveň požiadalo o pomoc medzinárodné spoločenstvo.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany vyhlásilo, že pri zrážkach jej jednotky zaznamenali straty, ktoré však nespresnilo. Baku tvrdí, že azerbajdžanské sily odpovedali na provokácie zo strany Arménska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok