Rakvu s telom Alžbety II. prepravia do Londýna. Prídu sa s ňou rozlúčiť členovia kráľovskej rodiny

TA3 ČTK
13.9.2022 08:08

Rakva s pozostatkami britskej kráľovnej Alžbety II. v utorok - piaty deň po jej úmrtí - opustí Škótsko. Okolo 19:00 SELČ bude jej rakva prepravená z Edinburghu na vojenské letisko Northolt v Londýne, odkiaľ zamieri do Buckinghamského paláca. Tam sa s ňou budú môcť rozlúčiť členovia kráľovskej rodiny.

V stredu sa rakva presunie do Westminsterského paláca. Pred ním sa ľudia už od pondelka radia do radu, ktorý sa podľa očakávania rozrastie do tisícok hláv. Ľudia sa budú môcť vo veľkej Westminsterskej sále zosnulej kráľovnej pokloniť až do ranných hodín 19. septembra, kedy sa bude konať pohreb.

Až do utorkového večera bude rakva vystavená v edinburskej katedrále svätého Gilesa. Prikrytá je škótskou žltočervenou štandardou Škótska na vrchu so škótskou kráľovskou korunou a vencom uvitým z kvetov zo zámku Balmoral, kde Alžbeta minulý štvrtok zomrela.

Ako v radoch v Edinburghu, tak aj v Londýne platia prísne pravidlá. Ľudia so sebou môžu mať iba jednu tašku malého rozmeru, nesmú mať oblečenie s politickými alebo urážlivými sloganmi a pri vstupe do samotnej katedrály sa musia podrobiť prehliadke, ktorá je podobná ako na letisku pred vstupom do lietadla.

Do katedrály svätého Gilesa sa v pondelkových večerných hodinách vrátili najstarší členovia kráľovskej rodiny. Kráľ Karol III. a jeho súrodenci princezná Anne a princovia Edward a Andrew na zhruba desať minút držali stráž v rohoch Alžbetinho katafalku. Ide o tradíciu známu ako vigília princov. Princezná Anne bola prvou ženou, ktorá sa jej zúčastnila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok