Vo Francúzsku sa začal súd za prípravu útoku na redakciu Charlie Hebdo a židovského supermarketu

ta3 TASR
12.9.2022 21:26

V Paríži sa začal v pondelok odvolací proces s dvoma mužmi, ktorých odsúdili za pomoc pri príprave útokov na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo a židovského supermarketu v roku 2015. Informuje agentúra AFP.

Charlie Hebdo 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Pri útoku na parížsku redakciu Charlie Hebdo zabili bratia Said a Chérif Kouachiovci 12 ľudí. Útočníci tvrdili, že konali v mene teroristickej siete al-Káida, aby pomstili rozhodnutie časopisu zverejniť karikatúru proroka Mohameda. O deň neskôr Chérifov priateľ Amedy Coulibaly zabil počas dopravnej kontroly policajtku a následne rozpútal rukojemnícku drámu v kóšer supermarkete, pri ktorej zahynuli štyria židia. Všetkých troch útočníkov zabila polícia.

V decembri 2020 odsúdil parížsky súd 14 ľudí za pomoc pri príprave útokov. Dvaja z nich s najprísnejšími trestami sa odvolali. Ali Riza Polat bol odsúdený na 30 rokov za zabezpečenie zbraní pre útočníkov a Amar Ramdani na 20 rokov za financovanie útokov. Obaja popreli obvinenia a žiadajú súd, aby prešetril dokumenty, ktoré boli podľa nich predtým zanedbané. "Tento proces je poslednou šancou na nápravu chýb súdneho systému, ktorý bol ohromený rozsahom týchto útokov, a na to, aby si súd uvedomil presnú roli pána Polata, obyčajného kriminálnika, ktorý bol neprávom obvinený z úlohy, ktorú nikdy nemal," uviedol právny zástupca Polata.

Právnik, ktorý zastupuje časopis Charlie Hebdo, tieto tvrdenie odmietol. Na pondelkovom zasadnutí súdu bol aj editor Laurent "Riss" Sourisseau, ktorý z útoku na redakciu vyviazol so zraneniami, a jedna z vdov po obetiach, ktorá mala plagát s ľudmi ktorí pri útoku zahynuli. Prvé dni súdneho procesu budú venované vypočúvaniu svedectiev preživších a príbuzných obetí. Odvolací súd bude mať šesť týždňov na zváženie miery spoluzodpovednosti Polata a Ramdaniho na útokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok