Elektrárne ukončili zavážanie paliva do tretieho bloku Mochoviec, proces spúšťania sa len začína

TA3 TASR
12.9.2022 20:06

Slovenské elektrárne v pondelok popoludní ukončili zavážanie paliva do reaktora 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. V reaktore už je 312 palivových a 37 regulačných kaziet. Správnosť zavezenia kaziet v súčasnosti kontrolujú inšpektori Úradu jadrového dozoru spolu s expertmi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

Mochovce jadrová elektráreň (SITA)
SITA

Proces odštartoval zavezením prvej palivovej kazety v piatok krátko po polnoci. Reaktor sa podarilo naplniť palivom o niečo skôr ako elektrárne plánovali. Pôvodne malo zaváženie trvať štyri a pol dňa. "Zavezením paliva do reaktora sa celý proces spúšťania iba začína," priblížili SE.

Po kontrole kaziet môžu slovenské elektrárne pristúpiť k ďalším spúšťacím prácam, ako sú montáž reaktora, predkritické testy, dosiahnutie kritického stavu a testy fyzikálneho spúšťania. Všetky tieto kroky sú súčasťou fyzikálneho spúšťania, ktoré trvá približne šesť týždňov. Na plný výkon by sa mal reaktor dostať predbežne v januári budúceho roka. Informovali v pondelok slovenské elektrárne na svojej internetovej stránke.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok