Rakvu zosnulej Alžbety II. previezli do katedrály v Edinburghu, sprievodu sa zúčastnil aj Karol III.

ta3 TASR
12.9.2022 16:53

V škótskom Edinburghu v pondelok previezli rakvu zosnulej kráľovnej Alžbety II. do miestnej katedrály. V smútočnom sprievode za rakvou kráčal Alžbetin syn, nový panovník Karol III. Informuje agentúra AP a webová stránka stanice BBC.

Sprievod smeroval zo zámku Holyrood po ulici Royal Mile do Katedrály svätého Egídia. Pozdĺž ulice sa zhromaždili tisíce ľudí, píše AP. V katedrále sa uskutoční približne hodinová bohoslužba, po nej bude smútočným hosťom o 17.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) sprístupnená rakva.

Za pohrebným vozidlom spolu s Karolom III. kráčali aj ďalšie tri Alžbetine deti - princezná Anna v sprievode manžela Timothyho Lawrencea a princovia Andrew a Edward. Manželka Karola III. - v súčasnosti kráľovná manželka Kamila - a manželka princa Andrewa Sophie, grófka z Wessexu, sa viezli v aute za kráčajúcu päticou, píše BBC.

Rakva so zosnulou kráľovnou bude v Edinburghu vystavená na 24 hodín so štátnymi poctami. V utorok ju majú previezť do Londýna. Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. septembra vo veku 96 rokov. Vládla od roku 1952. Pohreb sa uskutoční 19. septembra vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok